Bror Holm överklagar domkapitlets beslut

Bror Holm, som utöver att vara kyrkoherde i Selångers församling också är förbundsordförande för fackförbundet KyrkA har överklagat ett beslut i Härnösands domkapitel. Ombud för klagan är Vibeke Hammaström Falk, förbundsdirektor för KyrkA. Foto: Johannes Frandsen, Johan Nilsson/TT

Det stämmer inte att kyrkoherde Bror Holm har varit illojal mot Svenska kyrkan och inte har tagit ansvar för Selångers församlings ekonomi. Det menar Bror Holm själv, som överklagat ett beslut från Härnösands domkapitel. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Bror Holm, som utöver att vara kyrkoherde i Selångers församling också är förbundsordförande för fackförbundet KyrkA har överklagat ett beslut i Härnösands domkapitel. Ombud för klagan är Vibeke Hammaström Falk, förbundsdirektor för KyrkA. Foto: Johannes Frandsen, Johan Nilsson/TT

Bror Holm, kyrkoherde i Selångers församling, har överklagat ett beslut som Härnösands stifts domkapitel fattat i ett tillsynsärende mot församlingen. 

Tillsynsärendet inleddes i höstas efter att stiftet under en längre tid känt oro över församlingens ekonomi, då församlingen gjort stora investeringar i Selånger pilgrimscenter. På sitt sammanträde strax innan jul beslutade domkapitlet att kalla församlingens kyrkofullmäktige till ett möte och att stiftskansliet tillsammans med extern revisor ska kartlägga församlingens ekonomin. 

I beslutsprotokollet konstaterade domkapitlet att församlingens kyrkoherde, kyrkoråd och kyrkofullmäktige har brustit i lojalitet mot Svenska kyrkan och dess regelverk. Det konstaterades även att dessa brustit i ansvaret för församlingens grundläggande uppgift och ekonomi. 

Vill att beslutet ska ses som felaktigt

Bror Holm yrkar, genom sitt ombud Vibeke Hammarsköld Falk, förbundsdirektör för KyrkA, på att Svenska kyrkans överklagandenämnd i första hand beslutar att de delar av domkapitlets beslut som berör kyrkoherden är felaktigt. I andra hand yrkar de på att beslutet gällande kyrkoherden upphävs. 

Som motivering förs bland annat fram att det redan pågår ett annat tillsynsärende riktat mot Bror Holm och en diakon som arbetar i församlingen. Detta ärende inledde domkapitlet samtidigt som tillsynen mot församlingen, men domkapitlet har ännu inte fattat beslut i det. 

– Domkapitlet har gjort fel genom att i december besluta i ett ärende som de facto redan pågår som tillsynsärende och där jag hade tid till 7 januari 2024 att lämna yttrande över, säger Bror Holm till Kyrkans Tidning och fortsätter: 

– Domkapitlet har alltså beslutat i frågan utan att ens informera om att de skulle fatta ett sådant beslut. Detta blir en rättsosäker hantering av mig i domkapitlet.

Bror Holm syftar här på konstaterandena som domkapitlet gjort om kyrkoherden och församlingen och som är utgångspunkt för själva beslutet. 

Har inte varit illojal mot Svenska kyrkan

Domkapitlets beslut vilar på en felaktig grund i sak, står det i överklagandet. Att Bror Holm är ordförande för stiftelsen Selånger pilgrimscenter och Selångers kultur- och pilgrimscenter, som driver och nu äger pilgrimscentret, gör honom inte illojal mot Svenska kyrkan. 

– Det finns en okunskap om associationsformen verksamhetsstiftelse som skapar förvirring på stiftet. Det finns många stiftelser med anknytning till Svenska kyrkan som har både präster och biskopar som ordförande. Det är inte heller förbjudet att bilda stiftelser i Svenska kyrkan. Härnösands stift saknar policy rörande företag och stiftelser i Svenska kyrkan, säger Bror Holm. 

Församlingens likvididet kommer att öka

Han säger också att det domkapitlet har fel när det hävdar att Selångers församling skulle ha dålig ekonomi. 

– Byggen kostar pengar och minskar de likvida medlen, men redan under innevarande år, 2024, kommer församlingen att öka församlingens likviditet med 3-4 miljoner. De medel som investerats har resulterat i ett fantastiskt pilgrimscenter, som har haft 130 000 besökare sedan det invigdes 2018. Byggnaden med inventarier där Selångers Pilgrimscenter verkar ägs helt och fullt i församlingens ägo och är en tillgång, säger han.

Företrädare från stiftet har avböjt att kommentera ärendet innan överklagandenämnden har fattat beslut.

HÄR kan du läsa om fler beslut som fattats i domkapitlen

Fakta: Selångers pilgrimscenter

Verksamheten i Selångers pilgrimscenter bedrivs av aktiebolaget Selångers kultur- och Pilgrimscenter AB som bildades i april 2017.

Fram till sommaren 2023 var aktiebolaget helägt av Selångers församling.

Kyrkofullmäktige beslutade hösten 2022 att bilda den från församlingen fristående ”Stiftelsen Selångers kultur- och pilgrimscenter”. Samtidigt beslutade kyrkofullmäktige att föra över 400 000 kronor från församlingen till stiftelsen och att skänka aktiebolaget till stiftelsen. Numera är aktiebolaget helt fristående från församlingen.

Kyrkoherde Bror Holm är ordförande för aktiebolaget.