Credo, tidigare Sveriges evangeliska student- och gymnasiströrelse, SESG, bedriver lägerverksamhet för unga, besöker gymnasieskolor och organiserar kristna studenter vid universitet och högskolor. Sina glansdagar hade föreningen på 1970-talet innan en stor del av de aktiva gick över till Livets ord vid dess grundande 1983. I dag har föreningen drygt 1 000 medlemmar och studentgrupper i nära 20 städer.
Konsert med Carola
Carola Häggkvist var engagerad i Credo under sin gymnasietid. Vid stödkonserten i Ersta kyrka den 21 februari medverkar förutom Carola även Credos generalsekreterare Lasse Axelsson, Kiralina Salandy och Gerald T.Smith. Under hela 2024 hålls sedan firanden med gudstjänster och festligheter i olika svenska städer.
- Att det skapas och fördjupas relationer vid alla möten som sker är viktigare än att det kommer många tusentals personer på våra samlingar, säger Lasse Axelsson.
Vilken är Credos plats i den svenska kristenheten i dag?
- Den osynliga kyrkan är inte samfundsbunden. Men Credo har sina rötter i Svenska kyrkan och jag hoppas vi kan vara en god röst i kristenheten i Sverige och ett starkt stöd för studenter och skolungdomar. Vi är en rörelse på biblisk grund och det är inte på ett avgränsande sätt utan som en samlande kraft.
Undervisa unga framtiden
Lasse Axelsson säger att ett viktigt fokus för Credo framöver blir deras nya undervisningssatsning i bibelkunskap och kristen tro för unga.
- Om vi samlar studenter och skolungdomar kring bibelordet på ett bra sätt tror jag det kan betyda mycket för Credo lång tid framöver.
Besök i Lunds stift
Den 4 maj besöker Credo Lund. Där ska biskop Johan Tyrberg tala och sedan blir det festmässa i domkyrkan.
- Credo betytt väldigt mycket för mig. Där upptäckte jag att Bibeln är så oerhört intressant och spännande. Vilket i sin tur ledde till att jag ville läsa teologi, säger Johan Tyrberg.
Vad tänker du att Credo kan betyda för Svenska kyrkan i dag?
- Credo har en tydlighet i att kyrkan inte kommer till skolan för att en präst går dit. Kyrkan finns redan där - i de kristna på skolan. Skolpräster har i uppgift att inspirera och hjälpa. Credo tar vara på de enskilda kristna i ett ekumeniskt sammanhang. Så kan kyrkan inspireras att inte institutionalisera utövandet av den enskildes tro, men genom förkunnelse och församlingsförankring främja tillväxten i tro.