Då kan församlingarna börja provsjunga de nya psalmförslagen

I våras samlades urvalsgrupperna på stiftsgården i Rättvik för att välja de psalmförslag som skulle gå vidare i processen. På bilden Henrik Tobin, Maria Oldeberg-Huusko, Vendela Sund, Carl Henric Svanell och Andreas Söderberg. Foto: Mikael M Johansson

De som skickat in förslag till den nya psalmboken börjar nu få besked om ifall deras förslag gått vidare i processen eller ej. Till våren ska psalmerna provsjungas i församlingarna. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

I våras samlades urvalsgrupperna på stiftsgården i Rättvik för att välja de psalmförslag som skulle gå vidare i processen. På bilden Henrik Tobin, Maria Oldeberg-Huusko, Vendela Sund, Carl Henric Svanell och Andreas Söderberg. Foto: Mikael M Johansson

Svenska kyrkan har kommit ett steg närmare en ny psalmbok.

Gruppen som gått igenom alla psalmförslag inskickade i den digitala brevlådan är klar med sitt urval. Nu har kyrkokansliet börjat informera upphovsmännen om ifall deras förslag gått vidare i processen eller inte.

– Eftersom det är så många som skickat in kommer det att pågå under några veckor, säger Karin Tillberg, teologisk sekreterare för Svenska kyrkans gudstjänstböcker och samordnare för psalmarbetet.

Upphovsrätt en svår fråga

Hösten ägnas sedan åt att skriva avtal och ordna med upphovsrätt för de utvalda psalmförslagen. Frågan om upphovsrätt är högst aktuell för Svenska kyrkan, då den precis har sagt upp sitt avtal med upphovsrättsorganisationen Alis gällande kopiering av psalmer.

Karin Tillberg

För dem som skickat in psalmförslag kommer avtal om upphovsrätt att skrivas specifikt för nästa steg i processen, provsjungning i församlingar.

– Det är ett material som vi inte vet vad som händer med i slutändan, kanske kommer det skrivas nya avtal då i så fall. Det är en nöt att knäcka detta med hur vi på bästa sätt förvaltar upphovsrätterna och då tar vi det steg för steg så här, säger Karin Tillberg.

Börjar provsjungas i påsktiden

I april offentliggörs vilka testpsalmerna är och söndagen den 18 maj börjar församlingarna att provsjunga dem.

– Det är femte söndagen i påsktiden. Den har rubriken Cantate, “sjung”, och psaltarpsalmen den söndagen inleds “Sjung till Herrens ära, sjung en ny sång”. Det är därför vi har valt just det datumet.  

När församlingarna har provsjungit psalmboksgruppens förslag kommer kyrkokansliet troligtvis att göra beställningar på psalmer på några specifika teman - luckor som församlingarna har identifierat.

Extra fokus på barn och unga

På uppdrag av kyrkomötet finns också ett extra fokus på psalmer som sjungs med barn och unga, och psalmer skapade av unga.

– Det arbetet pågår nu och vi funderar på var det får plats bäst i processen, också med respekt för de ungdomar som bidrar. Men därifrån blir det också nytt material, säger Karin Tillberg.

9 485 psalmförslag skickades in till den digitala brevlådan. Bara en bråkdel av dessa kommer att ta plats i den uppdaterade psalmboken, som förväntas vara klar i början av 2030-talet.

– Vi fick ett fantastiskt gensvar som verkligen visade prov på människors relation till psalm och till Gud. Detta otroliga engagemang för psalmskrivande vill vi verkligen inte avsluta. Vi hoppas att engagemanget ska fortsätta och funderar på formerna för hur vi kan ta tillvara det, säger Karin Tillberg.