Statsvetare: Därför blir Socialdemokraterna kvar i kyrkan

Svenska kyrkan

Statsvetarna Jan Strid och Mikael Sundström säger att kyrkopolitiken kommer att förändras om Centerpartiet bestämmer sig för att inte ställa upp i kyrkovalen. Foto: Johan Nilsson / TT, Lunds universitet

Att lämna kyrkopolitiken är ett stort steg för Centerpartiet, menar två statsvetare. Men Socialdemokraterna blir nog kvar.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Svenska kyrkan

Statsvetarna Jan Strid och Mikael Sundström säger att kyrkopolitiken kommer att förändras om Centerpartiet bestämmer sig för att inte ställa upp i kyrkovalen. Foto: Johan Nilsson / TT, Lunds universitet

Kyrkan var länge en viktig stödjepunkt för Centerpartiet. Men Mikael Sundström, statsvetare vid Lunds universitet med stort intresse för Centerpartiet, menar att banden med tiden försvagats mellan Svenska kyrkan och partiet.

- Centerpartiet är ett folkrörelseparti, med de ursprungliga rötterna på landsbygden. Då var det en kyrksam del av befolkningen som Centerpartiet lockade, men efterhand har partiet ändrat fokus, säger han.

Mikael Sundström menar att denna rörelse accelererade när Maud Olofsson blev partiledare. Sedan dess har partiets ledning sökt att bredda partiets identitet och lämna bilden av att man är det traditionella landsbygdspartiet.

- Så då är det inte alls märkligt att frågan om att lämna kyrkopolitiken dyker upp, säger han.

Lämnar fältet fritt för ärkefienden

En faktor som kan påverka Centerpartiets beslut är dock att man utsett Sverigedemokraterna till den stora politiska motståndaren. Genom att vara aktiva i kyrkopolitiken har Centerpartiet mött och debatterat med Sverigedemokrater även där.

- Det finns en koppling mellan kyrkopolitik och annan politik. Det klart att det skulle påverka om Centerpartiet lämnar kyrkan, för ett tomrum är även det ett sorts statement. Då lämnar man fältet fritt för dem som är kvar i kyrkopolitiken, säger han.

Han är förvånad

Jan Strid, statsvetare som intresserat sig för kyrkovalet, är mer förvånad över att Centerpartiet planerar att lämna kyrkovalet.

- Det har ju länge varit en diskussion om de politiska partierna bör lämna, men Centern och Socialdemokraterna har velat vara kvar, säger han.

Han tror att kyrkopolitiken blir mer oförutsägbar om Centerpartiet inte längre är kvar som parti.

- Man vet inte riktigt vad som händer då. Det kan bli fler små grupperingar i kyrkomötet, vilket gör det mer oförutsägbart, säger han.

Påverkar inte andra

Han tror inte att Socialdemokraterna kommer att välja samma väg, utan partiet kommer att fortsätta att vara en dominerande kraft i Svenska kyrkan.

- Det är av gammal tradition. Socialdemokraterna vill ha kontroll över olika rörelser i samhället, och kyrkan har varit en viktig sådan rörelse. Om man lämnar är man rädd för vilken riktning kyrkan kan ta.

Han menar också att mycket talar för att Sverigedemokraterna är kvar så länge Socialdemokraterna fortsätter att satsa på kyrkopolitiken.

- Sverigedemokraterna har sagt att de är kvar så länge de andra riksdagspartierna är det, säger Jan Strid.