Kontaktpersonerna i stiften finns till för dem som upplever att de har blivit kränkta eller utsatta. De är två, en man och en kvinna, i varje stift.
– Min erfarenhet som man är att min kollega som är kvinna har fler kontakter, eftersom det oftare är kvinnor som blir utsatta. Men en del vill inte prata med en kvinna. Det finns ju också män som blir utsatta, säger Greger Carlsson, stiftsdiakon i Göteborgs stift och en av kontaktpersonerna.
Viktigt att känna sig trodd
Lotten Englund är diakon och kontaktperson i Västerås stift. Hon säger att det är viktigt att den utsatta känner sig trodd när denna kommit så långt att hen vågar berätta.
– Först har vi ofta kontakt via telefon och ibland träffas vi. Vi stöttar vid en anmälan till domkapitel och en polisanmälan om det ska göras en sådan, beroende på hur personen vill gå vidare.

Lotten Englund
Greger Carlsson i Göteborg har varit kontaktperson under två perioder sedan 2010. I början var det flera personer som hörde av sig med berättelser om övergrepp som hade skett längre bak i tiden.
– Men det de hade varit med om var inte pratbart på den tiden. I dag hör människor av sig mer med sådant som har skett i nutid, säger han.
– Den största insatsen när någon hör av sig är den själavårdande hållningen och att man lyssnar med integritet. Vi är också tydliga med att tystnadsplikt inte gäller i uppdraget som kontaktperson, säger Jemima Bentham.
Den största riskytan
När det gäller eventuell polisanmälan eller anmälan till domkapitlet, om den utpekade förövaren är präst eller diakon, måste de göras av den utsatta personen. Undantaget om det gäller minderåriga, där det finns anmälningsplikt.
– Vi vill ingjuta mod hos den som har varit utsatt. Ofta blir det ett pendlande fram och tillbaka mellan att vilja anmäla och att backa, säger Lotten Englund.
Jemima Bentham beskriver att den samlade erfarenheten i kontaktnätet är att det är ungdomsarbetet som är den största riskytan:
– Det kan vara svårt för unga att förstå gränserna, som ung är man sårbar och söker sin identitet också sexuellt. Det är vårt ansvar som organisation att hjälpa till trygghet så att den unga inte får sina gränser överskridna eller överskrider dem.
Att vara i beroendeställning medför en risk
En annan riskfaktor för sexuella övergrepp eller trakasserier gäller dem som är nya i tjänst.
– Att vara i beroendeställning medför en risk av sexuell natur. Det gäller även i kyrkan, säger Jemima Bentham.
Ett svek som kan få personer att lämna
För den som arbetar i kyrkan eller deltar i kyrkans verksamhet kan upplevelsen av att bli kränkt få stora konsekvenser också för det andliga livet.
– Det blir ett dubbelt svek. Alla tycker ju att kyrkan ska vara en fredad plats och ett tryggt sammanhang, säger Greger Carlsson.
Jemima Bentham påpekar att det kan bli naturligt att helt lämna den miljö där övergreppen har skett.
– Det kan bli omfattande konsekvenser i möjlighet till läkande när man har blivit kränkt i en miljö som predikar försoning och förlåtelse. Det kan kännas som att man fråntagen sitt andliga hem.