Blivande kyrkvaktmästare: Mötet med människor lockar

kyrkvaktmästarutbildning

I utbildningen ingår också att lära sig sköta ljudet. Sofia Rosenquist samlar de blivande kyrkvaktmästarna och kyrkomusikerna runt mixerbordet. Foto: Mikael M Johansson

”Jag vill följa mitt kall” säger Sofia Olesen, en av de första deltagarna som utbildar sig till kyrkvaktmästare vid Oskarshamns folkhögskola. Skolan vill ta vara på deltagarnas unika intressen.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Utbildning
kyrkvaktmästarutbildning

I utbildningen ingår också att lära sig sköta ljudet. Sofia Rosenquist samlar de blivande kyrkvaktmästarna och kyrkomusikerna runt mixerbordet. Foto: Mikael M Johansson

Oskarshamns folkhögskola är landets enda folkhögskola som erbjuder kyrkvaktmästarutbildning. Den ges i samarbete med församlingar i Växjö stift. De åtta första deltagarna blev klara julen 2023. De elva personer som påbörjade utbildningen ett halvår senare blir klara sommaren 2024.

Kyrkans Tidning är på plats när de första deltagarna har drygt två veckor kvar på utbildningen.

– Så går ni fram och känner på bladen. Det är det bästa sättet att lära sig på, just att känna, klämma och dofta på växterna, säger deltagaren Sofia Olesen som håller i en kurs för de övriga del­tagarna om vinterväxter.

Stort intresse för växter

Trots att snön öser ner visar deltagarna stor nyfikenhet för de olika växterna. De tar god tid på sig vid de olika stoppen under utomhuslektionen.

Sofia Olesen, 31, har en stark passion för växter och under utbildningen har hon fått ge två lektioner om växtlära till sina meddeltagare. Hon har tagit tjänstledigt från sitt jobb som orderhanterare hos Bygghemma Sverige och ansökan till kyrkvaktmästarutbildningen gjordes efter ett nyårslöfte.

växter

Det finns en stor nyfikenhet bland deltagarna att lära sig mer om de olika växterna. Foto: Mikael M Johansson 

– Jag har ett stort intresse för växtlighet och jag vill följa mitt kall. Först tänkte jag att jag skulle utbilda mig till trädgårdsmästare men jag ändrade mig. Jag gillar kyrkliga sammanhang och att möta människor.

Anpassas efter deltagarna

Kursansvarig Anna-Karin Kullenbert berättar att deltagarna och lärarna lär av varandra under utbildningens gång. Särskilt vill lärarna att deltagarnas tidigare erfarenheter och intressen involveras i kursmomenten.

– Det är första gången vi ger denna utbildning. Vi kursansvariga har med breda penseldrag planerat utbildningen, men vi anpassar oss efter vilka som deltar.

Kursansvariga

Kursansvarig Anna-Karin Kullenbert och läraren Sofia Rosenquist. Foto: Mikael M Johansson

Den ettåriga utbildningen som Oskarshamns folkhögskola erbjuder är på heltid och eftergymnasial. Utbildningen förbereder deltagarna både för jobb i inre och yttre tjänst med fokus på Svenska kyrkan och dess begravningsverksamhet. 

Deltagarna får tre praktikperioder

Under året har deltagarna tre stycken praktikperioder om två veckor vardera – två av praktikperioderna ska fokusera på yttre tjänst. Anna-Karin Kullenbert och läraren Sofia Rosenquist berättar att lektionstiderna fokuserar på teoretisk kunskap om Svenska kyrkan och församlingsarbete.

– Det handlar exempelvis om vad ett kyrkomöte är och att ge deltagarna förståelse för att det är kyrkoråd som fattar beslut i församlingar. Därför tar det viss tid att få igenom beslut, säger Anna-Karin Kullenbert.

Under praktikperioderna ska deltagarna få praktisk kunskap och det är deltagarna själva som söker praktikplatser. I slutet av utbildningen väljer de varsitt fördjupningsarbete – där kan de få utlopp för det de är särskilt intresserade av.

Blev inspirerad efter artikel i Kyrkans Tidning

Zackarias Hort, 31, ville få större förståelse för andra religioner än kristendom och tillbringade därför sin fördjupningsperiod hos Guds hus i Nacka. Där pågår ett religionsdialogprojekt mellan muslimska föreningen, katolska kyrkan och Svenska kyrkan.

– Det är fint hur Guds hus ­arbetar med begravningar och ser till att kyrkan är till för alla religioner. Jag gillar att arbeta så.

Kyrkvaktmästare

Zackarias Hort, Victor Fält och Eva Österberg i städtagen – något som också hör till jobbet som kyrkvaktmästare. Foto: Mikael M Johansson

Han är från Stockholm och har arbetat som kyrkogårdsarbetare på Skogskyrkogården i fem år.

Varför sökte du utbildningen?

– Min pappa prenumererar på Kyrkans Tidning och det var en artikel om denna utbildning förra året som inspirerade mig att söka.

Turas om att leda lunchbönen

Zackarias Hort beskriver sig inte som troende men han tycker att Svenska kyrkan är en viktig social mötesplats – där kyrkvaktmästare fyller en väsentlig roll i mötet med besökare.

Nu är det dags för lunchbön och kapelltid, ett viktigt inslag i utbildningen. De blivande kyrkvaktmästarna turas om att leda lunchbönen i skolans Ceciliakapell, i samarbete med deltagare i kyrkomusikerutbildningen. Vid detta tillfälle läser Marcus Wallin en utvald del av psalm 91 Din kärlek, Jesus, gräns ej vet.

lunchbön

Vid lunchbönen i skolans kapell läser Marcus Wallin ur psalm 91, Din kärlek, Jesus, gräns ej vet. Foto: Mikael M Johansson

Han har kommit att uppskatta lunchbönen som ett andligt andrum under utbildningens gång. Liksom kursaren David Rindbäck är Marcus Wallin 29 år och läser första terminen på kyrkvaktmästarutbildningen. 

Nödvändigt med samspel, dialog och inblick

De tycker att övningen tillsammans med de blivande kyrko­musikerna är värdefull inför det kommande arbetslivet. 

– Vi kan behöva hjälpas åt framöver och därför behövs samspel, dialog och inblick i varandras yrken.

Vissa deltagare har egen erfarenhet av att delta i gudstjänster och andakter, andra har det inte. Det är viktigt att alla deltagare får en förförståelse för hur andakter går till och öva på att leda en bön, säger läraren Sofia Rosenquist.

– Kyrkvaktmästare ska vara bekväma med att kunna leda en bön, exempelvis vid en sopplunch, om prästen skulle bli sjuk eller inte kan medverka.

Jämn könsfördelning

Intresset för yrket verkar vara lika stort bland män och kvinnor – könsfördelningen är helt jämn i klassen vi träffar.

Annat som utmärker utbildningen är deltagarnas vitt skilda åldrar – de yngsta är nyss fyllda 20 år och den äldsta, Eva ­Österberg, fyller snart 62. Hon beskriver en rad händelser som ledde henne fram till beslutet att gå kyrkvaktmästarutbildningen. 

– Jag fick fel på min balans och var långtidssjukskriven, sedan arbetslös.

Kyrkvaktmästare

David Rindbäck tränar sig att ta på en alba. Foto: Mikael M Johansson

Tycker om att möta människor

Eva Österbergs mamma gick bort under pandemin och då behövde hon sköta förberedelserna inför begravningen. Den erfarenheten fick henne att intressera sig för arbete inom begravningsverksamheten.

– Jag är inte rädd, varken för glädje eller sorg, och jag vill ­bidra till andra. Jag tycker verkligen om att möta människor.

Under 2021 hade hon praktik hos en kyrkvaktmästare i Ålems församling. Vid den tiden fram till hösten 2022 behövde hon gå med rullator, på grund av sin försämrade balans. Nu är återställd och känner sig redo för att arbeta som kyrkvaktmästare med både yttre och inre tjänst. Hon rör sig numera på kvicka ben mellan de olika sysslorna i kapellet – från att putsa ljushållare till att damma fönster.

Vad känns mest utmanande med utbildningen?

– Att sköta ljudet inne i kapellet, det känns lite pirrigt. Men det är bara att prova på, skrattar hon.

Stort intresse för utbildningen

I januari 2024 började en ny klass med åtta deltagare som ska utbilda sig till kyrkvaktmästare.

– Det finns ett stort intresse för att gå denna utbildning, men det negativa är att den är platsbunden, säger kursansvarig Anna-Karin Kullenbert.

Hennes förhoppning är att de framöver också ska kunna erbjuda kortare intensivutbildningar som anpassas efter deltagarnas eventuella säsongsarbeten. I så fall skulle deltagarna kunna bo på folkhögskolans internat några nätter och inte behöva flytta för att läsa utbildningen.

Fakta: Utbildning till ­kyrkvaktmästare

Skola: Oskarshamns folkhögskola. 

Studietid: Ett år på helfart.

Behörighet: Treårig gymnasieutbildning eller mot­svarande.

Ämnen som berörs: Livet och döden, att möta människor, ledarskap och organisation, fastighetsskötsel, kyrkogården, brandskydd, kulturmiljön, växtkunskap, gravgrävning, söndagens gudstjänst och kyrkliga handlingar, vård och underhåll, den egna yrkesrollen och medarbetarskap, ergonomi och fallskydd. 

Praktik: Sex veckor på kyrko­gård och i församling. Praktikperioderna är upp­delade på tre tillfällen. Kurs­deltagaren ansvarar själv för att hitta praktikplatser.

Fakta: Vaktmästare

År 2022 var 2568 kyrkvaktmästare anställda i Svenska kyrkan. Snittlönen var 29 400 kronor. 

Källa: Svenska kyrkan