Församlingarna utmanades om stöd till Act:s biståndsarbete

Fler församlingar måste hjälpa till, sa Wanja Lundby Wedin. Foto: Marcus Gustafsson

"Vi är en insamlingsorganisation. Hälften av församlingarna gör ingenting när det gäller insamling till Act Svenska kyrkan", sa Wanja Lundby Wedin, (S), i debatten om vad som händer med Act när finansieringen från Sida är osäker. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Fler församlingar måste hjälpa till, sa Wanja Lundby Wedin. Foto: Marcus Gustafsson

Det rådde stor samsyn i debatten om budgeten för Svenska kyrkans nationella nivå om att Act Svenska kyrkans arbete ska säkras för framtiden.

–Jag är stolt över att vi som organisation jobbar tydligt med systerkyrkor och systerorganisationer. Vi kan kontexten. Vi gör det i en tid när svensk biståndspolitik är i omfattande förändring, sa Lars G Linder (S), Strängnäs stift,  som också är ordförande i Svenska kyrkans internationella råd.

Ansökan till Sida

Bakgrunden till frågan är bland annat att regeringen under det senaste året har presenterat en ny agenda för det svenska biståndet. Detta påverkar förutsättningarna för Act Svenska kyrkan och andra biståndsorganisationer i civilsamhället. 

Sida har sagt upp samtliga avtal och det pågår ett ansökningsförfarande för att bli strategisk partner till Sida,.

Inför kyrkomötet hade kyrkostyrelsen föreslagit att kyrkomötet ska medge kyrkostyrelsen att överskrida beslutade nettokostnadsramar för att säkra finansieringen av Act Svenska kyrkan, om det skulle behövas.

Sänkt anslag

Act Svenska kyrkan får i dag årligen strax över 100 miljoner kronor i anslag av Sida - en summa som i framtiden kan bli betydligt lägre. Svenska kyrkans bidrag till Act har också sänkts. Från 35 miljoner i kyrkoavgiftsmedel för 2024, går det ner till 15 miljoner 2025, vilket är en planerad neddragning som började redan 2020, då summan kyrkoavgiftsmedel låg på cirka 70 miljoner.

– Det vi vet är att det kommer att bli åtskilliga miljoner färre. Det måste vi tillsammans göra något åt, sa Andreas Holmberg, biskop i Stockholms stift.

Många tar ansvar

Biskopen tog upp att fler församlingar och stift väljer att avsätta en andel av budgeten för att täcka upp för detta. Det kan handla om en halv till en procent. Exempelvis ger Stockholms stift en procent av sin budget.

– Det är ett sätt att steppa upp och bli självförsörjande. Låt oss tillsammans ta ansvar finansieringen av Act Svenska kyrkan

Marcus Romedahl (Fisk), Lunds stift reagerade på Wanja Lundby Wedins uttalande att hälften av församlingarna inte gör någonting. Han påminde om att det finns en rikskollekt och ville i stället ge en uppmuntran att engagera sig.

– Det är många som tar stort ansvar för Act Svenska kyrkan. Det vi talar om nu är att vi som förtroendevalda lägger in detta i budgeten, sa Peter Weiderud, (S) Västerås stift.

Startade insamling

Eva-Maria Munck, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, Posk, från Göteborgs stift presenterade ett initiativ till en insamlingskampanj till Act Svenska kyrkan under kyrkomötet. Målet är att samla in minst 30 000 kronor – vilket skulle innebära 117 kronor per ledamot.

Beslut om budgeten tas i kyrkomötet på onsdagen.