Ekumenikutskottets Johan Hjertén sa att Israels ockupation är ett brott mot folkrätten, men att utskottet landat i att föreslå ett avslag – uttalanden från en annan organisation som Internationella domstolen i Haag (ICJ) måste analyseras, menade han.
Anne Sörman är en av sex motionärer från Vänstern i Svenska kyrkan (Visk). Hon påpekade att hundratals människor i Gaza dör varje vecka och att sjukhus och bostadsområden jämnas med marken. Ett stöd till domstolens fördömande är en fråga om ”någon nivå av anständighet” och handlar om folkrätten:
Ett minimum
– Att i dag, efter det som hänt och sker varje timma, uttala sitt stöd till det den internationella domstolen har uttalat, som upprepar det som många redan tycker - att den illegala ockupationen av Gaza och södra Libanon måste upphöra - det är ett minimum. Det här tycker vi redan, och det finns fog för skarpare uttalanden, sa Anne Sörman.
Hon vädjade också särskilt till Socialdemokraterna om att stödja motionen.
Kyrkans positionspapper
Birgit Kullingsjö, Centerpartiet (C), tog likhet med flera talare upp Svenska kyrkans positionspapper för rättvis och hållbar fred mellan Israel och Palestina.
– Det är ett tydligt dokument som jag uppmanar alla att ta del av.
Peter Wejderud, Socialdemokraterna (S) påpekade att Svenska kyrkans hållning varit tydlig redan sedan Uppsala möte 1968: att Israels ockupation måste upphöra och en tvåstatslösning etableras.
– Därför var det bekymrande att biskopsmötet i sitt uttalande 6 november 2023 undvek att nämna ockupationen, sa han och tyckte också att det var olyckligt att läronämnden yttrat sig i frågan.
– Detta är ett politiskt omdöme och ingen lärofråga.
"Ett folkmord"
Biskop Andreas Holmberg yrkade på bifall till utskottets förslag om avslag:
– Israels ockupation är förvisso olaglig, det är världssamfundet överens om. Krigföringen i Gaza betecknas av mig och många andra som ett folkmord.
Men att ”med kraft understryka” ett rådgivande uttalande är en annan sak, menade han, och frågade hur många i kyrkomötet som faktiskt läst de 83 sidorna från domstolen – eller ens sammanfattningen.
Några räckte upp handen.
Kan inte ha bestämd åsikt
– Det blir orimligt för kyrkomötet att med kraft uttrycka stöd till ett uttalande som vi inte är förtrogna med och som vi inte kan ha en bestämd åsikt om.
Anna Sundberg från Sverigedemokraterna (SD), avisade FN-domstolens hänvisning till artikel 49 i den fjärde Génèvekonventionen. Den är inte är tillämpbar eftersom den tillkommit för helt andra syften.
– Det är fullständigt naivt att tro att konflikten bara handlar om de så kallade ockuperade områdena.
"Känslighet"
Biskop Sören Dalevi angav bland annat den nazism som fanns inom Svenska kyrkan under 1930- och 1940-talen och som Birgitta Brodd har skrivit om som en bakomliggande orsak till yrkandet på avslag.
– Det är i ljuset av den historien och komplexiteten som vi måste förstå den judiska känsligheten för den här typen av motioner, sa han.
Anne Sörman påpekade att det är viktigt att skilja på rasism – som antisemitism – och kritik av den nuvarande staten Israel och dess politik.
Folkrätten gäller alla
Ulf Bjereld (S) menade att folkrätten gäller alla – och att ingen får attackera skolor, sjukhus och uppsamlingsplatser för flyktingar. Det ansvaret vilar på Israel.
– Det våld som Israel riktat mot civila är långt bortom det som är tillåtet. Det är en del av ockupationspolitiken – och där har Svenska kyrkan varit oerhört tydlig att den medför medför en rad brott mot folkrätten, att konflikten hindrar fred och utveckling.
– Sedan kriget startade har 11 000 barn dött enligt [hjälporganisationen] Oxfam. Det är svårt att ta in, sa han.
Vid omröstningen under onsdagen valde kyrkomötet att inte ställa sig bakom ett fördömande av Israels ockupation. Motionen avslogs.