Kulturprofiler stöttar svenska muslimer efter koranbränningarna

Helle Klein och nio andra kulturprofiler skriver en debattartikel i DN till stöd för svenska muslimer. Foto: Getty och Göran Segeholm

Tio kulturprofiler förkastar i en debattartikel den senaste tidens koranbränningar och vill att fler visar stöd för muslimer i det svenska samhället.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

koranbränning

Helle Klein och nio andra kulturprofiler skriver en debattartikel i DN till stöd för svenska muslimer. Foto: Getty och Göran Segeholm

Kulturprofilerna vill med en debattartikel i Dagens Nyheter uttrycka solidaritet med muslimer efter den senaste tidens koranbränningar: 

"Oavsett vilka juridiska slutsatser de svenska domstolarna kommer till i den här frågan, har de svenskar som är troende muslimer rätt att känna stöd från oss andra när deras tro hånas och de missaktas som grupp. Vi är många som i olika grad känt av religionsföraktet och blivit betraktade som udda under de år då aktiv religiositet stod lågt i kurs. Vi vet något om hur det känns", skriver de. 

Sigtunastiftelsens direktor Helle Klein, en av undertecknarna, anser att samhällsdebatten handlar för mycket om koranbränningar ska förbjudas eller inte, och mindre om hur muslimer i Sverige påverkas av manifestationerna.

– Man har glömt bort människorna som drabbas. Att bränna heliga skrifter är ett hatiskt språk. Vi vet exempelvis hur det var under andra världskriget när judiska skrifter brändes och ur ett humanistiskt perspektiv måste vi reagera, säger hon.

Kristna försvarar muslimer

Undertecknarna är, utöver Helle Klein, Joel Halldorf, John Sjögren, Kent Wisti, Anita Goldman, Ola Larsmo och Per Svensson samt DN:s ledarskribent Erik Helmerson, Östgöta Correspondentens kulturredaktör Erik Jersenius och chefredaktören för Dala-Demokraten Göran Greider.

Debattartikeln publicerades under tisdagen och Helle Klein får hejarop från såväl kristna som muslimer på sitt Facebookkonto. På Twitter är det däremot personer som uttrycker högerextrema åsikter gällande debattartikeln, enligt Helle Klein.

Vill inte ha en ny lag

Ingen av oss som skrivit under vill ha en ny blasfemilag i Sverige – den senaste avskaffades 1970. Att införa ett förbud mot hädelse vore att inskränka religionsfriheten”, skriver undertecknarna i debattartikeln.

Personligen anser Helle Klein att koranbränningar faller under brottsrubriceringen hets mot folkgrupp, vilket egentligen är en fråga för regeringen att ta ställning till. Syftet med debattartikeln är att fler privatpersoner och folkrörelser tar aktiv ställning mot koranbränningarna. 

– Regeringen behöver markera mot koranbränningarna. Och samtidigt visa att muslimer är lika välkomna som alla andra i Sverige.

Vill föra dialog

Tidigt nästa år kommer Sigtunastiftelsen hålla i religionsdialog om islamofobi för ungdomar. Beslutet om temat för dialogen fattades före koranbränningarna inträffade i Sverige – nu anser hon att ämnet är mer aktuellt än någonsin.

– Vi lever i en tid där det är en hätsk stämning med djup polarisering, islamofobiska och antisemitiska klimat. Därför är det viktigt med dialog om detta.