En vattenskadad bibel med följande verser från Psaltaren 107 understruken: “Då ropade de till Herren i sin nöd, och han förde dem ut ur deras trångmål. Han stillade stormen, och vågorna tystnade. De gladdes när det blev lugnt, han lät dem nå hamnen de ville till.”
Det blev Karin Johannessons, biskop i Uppsala stift, starkaste intryck från ett besök på ön Lampedusa i medelhavet.
Bibeln var en gåva till biskopen från församlingsprästen på Lampedusa. Församlingen tar emot biblar och koraner som upphittas i förlista flyktingbåtar.
Lampedusa tillhör Italien, men ligger nära Tunisien och Libyens kust och har därför blivit första anhalt för många flyktingar som söker sig till Europa. För italienarna är dock Lampedusa främst ett semesterparadis och på ön är turistnäringen viktig.
– Man hör om Lampedusa på nyheterna och när jag kom dit så såg jag ju att det är en väldigt liten ö. Kontrasterna blir väldigt stora med å ena sidan badstränderna med parasoll, å andra sidan vetskapen om att bara någon kilometer bort bor de som precis kommit över medelhavet i före detta militärbaracker omgärdade av stängsel, säger Karin Johannesson.
Överfullt migrationscenter
Den gamla militäranläggningen har gjorts om till migrationscenter. Anläggningen har kapacitet för 350 personer, men flyktingarna strömmar till i sådan takt att medier har rapporterat om att där bor uppemot 2000 personer.
– Vi kunde inte besöka migrationscentret för att det var överfullt. Bedömningen gjordes att det kunde bli farligt både för mig och dem.
Istället fick Karin Johannesson prata med de som arbetar med mottagande och med identifiering av kroppar.
– Det bor inte så många på Lampedusa och det blir en väldig press på en väldigt liten församling. Jag lärde mig under besöket att få in i kroppen hur de som arbetar för ett bra mottagande på markplan kämpar. Det var väldigt starkt att erfara deras omtanke och omsorg både för turisterna och för flyktingarna. De är i behov av hjälp och hela Europa måste hjälpas åt.
På Lampedusa besökte biskopen en utställning som visade flyktingars hårda väg till Europa. En mångårig resa kantad av våld och våldtäkter.
– Det gör att man tänker att vi lever inte i en civiliserad värld för sen stänger vi in dem på en liten ö när de kommer. Vi måste ju tillsammans ta ett ansvar där.