"Det uppfattas som att det finns ett antisemitiskt drag i kyrkan"

Det rådde oenighet om huruvida Svenska kyrkan borde ha en egen dag till minne av Förintelsen. Foto: Mikael M Johansson

Det blir ingen officiell minnesdag för Förintelsen i Svenska kyrkans försorg. Det beslutades på onsdagen med röstsiffrorna 196–32 (tre avstod). Majoriteten menade att Förintelsen redan uppmärksammas, dels genom en nationell minnesdag, och dels genom att man inom stiften redan gör många aktiviteter för att högtidlighålla den dagen.

 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Det rådde oenighet om huruvida Svenska kyrkan borde ha en egen dag till minne av Förintelsen. Foto: Mikael M Johansson

UPPDATERAD

Minnet från måndagens debatt i kyrkomötet om Israel stänkte över när man på tisdagen diskuterade en motion om en kyrklig minnesdag för Förintelsen.

Motionen, författad av Karl-Gunnar Svensson, Kristdemokrater i Svenska kyrkan, vill uppdra till kyrkostyrelsen att återkomma med förslag till kyrkomötet om hur Svenska kyrkan årligen kan uppmärksamma den 27 januari som en minnesdag för förintelsens offer. Sedan 1999 har den 27 januari varit en nationell minnesdag i Sverige, och nu vill Svensson att även Svenska kyrkan årligen uppmärksammar dagen som en minnesdag för Förintelsens offer.

Under debatten stötte förslaget på motstånd från Olle Rydell, Socialdemokraterna, som argumenterade för att kyrkan redan uppmärksammar dagen tillräckligt:

– Det finns exempel på en rad saker kyrkan redan gör. Vi bör uppmärksamma dagen men vi behöver ingen specifik minnesdag inom svenska kyrkan, sade han, och fick genast tydligt mothugg från Ingvar von Malmborg, Miljöpartister i Svenska kyrkan de gröna:

– Jo, vi behöver en speciell dag. Invändningarna är för svaga.

Malmborg menar att det är av vikt att Svenska kyrkan tar ett speciellt ställningstagande för att visa att man står på samma sida som den judiska befolkningen. Han påminde också om kyrkomötets beslut (från föregående dag) om att man ska kunna använda begreppet apartheid då man pratar om den folkrättsliga situationen i Israel och Palestina.

– Vi kommer att förlora mycket på att det uppfattas som att det finns ett antisemitiskt drag i kyrkan, sade han.

Det är viktigt att vi gör en tydlig markering var vi står.

Olle Rydell replikerade att frågan förvisso är mycket allvarlig men att det kan göras på andra sätt.

– Det finns ju relativisering, till och med förnekelse, vilket är obegripligt. Men man kan jobba på annat sätt.

Han påpekade också att stiften redan gör många aktiviteter i samband med den nationella minnesdagen, vilket fick Ingvar von Malmborg att sätta ner foten:

– Vi ska bestämma oss för att vi har den minnesdagen och inte diskutera något annat, sade han, och fick medhåll av Karl-Gunnar Svensson:

– Vi behöver ha en särskild dag där vi visar var vi står i den frågan, så att vi visar hur förfärligt det var. Det är viktigt att vi gör en tydlig markering var vi står. Det borde vara väldigt tydligt när det gäller det här.

Beslut i frågan ska fattas under onsdagen.