Domkapitel beslutade om "gränslös" diakon

diakon

Diakonen har flera gånger skrivit på Facebook om det som pågår på arbetsplatsen, anklagat sina chefer och namngett församlingen och Svenska kyrkan. Foto: Lise Åserud och Mikael M Johansson

Kyrkoherden beskriver diakonens beteende som "gränslöst, insiktslöst, ohållbart och stridande mot avgivna vigningslöften". Domkapitlet håller delvis med. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
diakon

Diakonen har flera gånger skrivit på Facebook om det som pågår på arbetsplatsen, anklagat sina chefer och namngett församlingen och Svenska kyrkan. Foto: Lise Åserud och Mikael M Johansson

Kyrkoherden har vid två tillfällen hört av sig till domkapitlet för att uppmärksamma diakonens beteende. I slutet av 2023 anmälde kyrkoherden händelser som ska ha inträffat under hösten samma år. I början av 2024 lämnade kyrkoherden in en begäran om befogenhetsprövning då församlingen ville säga upp diakonen.

I dokumenten beskrivs diakonens beteende som problematiskt och gränslöst¨: "ömsom är manisk och gränslöst kärleksfull på ett sätt som får medarbetare att känna sig trängda och obekväma och ömsom anklagande i det att hon påstår att hon utsätts för hot om psykiskt och fysiskt våld, att hon är mobbad och att hennes chefer använder härskartekniker," skriver församlingen.

Skrivit av sig på Facebook

Sättet som diakonen själv har hanterat situationen beskriver kyrkoherden som problematiskt. Hon har flera gånger skrivit på Facebook om det som pågår på arbetsplatsen, anklagat sina chefer och namngett församlingen och Svenska kyrkan. Hon har även lagt ut den anmälan som kyrkoherden gjorde till domkapitlet. Syftet med anmälan var enligt hennes uppfattning att avkraga henne. Kyrkoherden kallar hennes beteende "gränslöst, insiktslöst, ohållbart och stridande mot avgivna vigningslöften". Hennes agerande och inläggen på Facebook ska ha skapat oro och obehag i församlingen och skadat det anseende som en diakon bör ha, menar kyrkoherden.

Diakonen har både i skrift och samtal med domarledamoten och stiftsjuristen yttrat sig om anmälan. En person som varit diakonens chef under 15 år har yttrat sig och intygat att diakonen då var en uppskattad kollega och att det inte var några problem i arbetet. 

Beslut om tillsynsärende

Under våren 2024 beslutade domkapitlet att inleda ett tillsynsärende.

I beslutet beskrivs att diakonen varit sjukskriven, deprimerad och utmattad. Diakonen förstår att hennes beteende kan ha varit krävande för omgivningen. Hon förstår att utspelen hon gjort på Facebook samt ett mejlutskick till alla anställda i församlingen inte är i linje med Codex Ethicus men förklarar att hon behövde få utlopp för en lång tids frustration. 

Diakonen upplevde att stödet från hennes chefer uteblev när hon mådde dåligt. Nu mår hon bra, har börjat söka jobb och deltagit i försoningssamtal med några från församlingen.

Domkapitlets beslut

Domkapitlet anser att diakonen fått insikt i sina svårigheter och att hon har vidtagit åtgärder för att kunna må bra framöver.

I sitt beslut skriver domkapitlet att diakonen genom sitt agerade i avsevärd mån har skadat det anseende en diakon bör ha men att det inte finns anledning att besluta om annan påföljd än en skriftlig erinran.