Årets konferens, som samlar fler än 650 biskopar från 165 länder, har som tema ”Guds kyrka för Guds värld – vandra, lyssna och vittna tillsammans”, men upptakten till samlingen har visat att många biskopar inte alls vill gå i armkrok med varandra. Konflikter kring hbtq-frågor har helt överskuggat andra ämnen under förberedelserna. Lambethkonferensen 1998 ställde sig bakom en resolution som hävdade att enligt Bibeln är äktenskapet enbart för heterosexuella par, och även om homosexuella också är en del av Kristi kropp så kan inte samkönade relationer välsignas.
Liberala biskopar har upprörts
Inför årets konferens har en grupp biskopar krävt att konferensen försäkrar att man fortsatt står bakom dessa formuleringar. En omröstning skulle genomföras, där biskoparna kunde ställa sig bakom skrivelsen eller välja att uppmana till ytterligare samtal. Det gick dock inte att rösta nej. Detta upprörda flera mer liberala biskopar. John Harvey Taylor, biskop i Los Angeles, sa enligt Premier Christian News:
- Som det är nu så kan vi inte stå upp tydligt för människor gudagivna rättigheter och rösta nej.
Alternativen och formuleringar har sedan dess ändrats, men det har också mött motstånd. Den anglikanska kyrkan har haft en stark tillväxt i mellersta och södra Afrika där kristna ofta har negativ syn på homosexualitet. Tre afrikanska biskopar, som representerar 30 miljoner anglikaner, har valt att bojkotta konferensen helt. De menar att ärkebiskopen Justin Welby har varit för kompromissvillig gentemot kyrkor i västvärlden som vill förändra synen på hbtq-frågor.
Afrikanska biskopar tycker de blir tystade
Flera andra anglikanska biskopar har samlats i The Global South Fellowship of Anglican Churches, som representerar konservativa kyrkor. Biskopen i södra Sudan, Justin Badi, vill att konferensen ställer sig bakom resolutionen för att göra tydligt att kyrkan är trogen Bibeln.
Konflikten och förändringar i förslaget till beslutet om synen på homosexualitet har också lett till att många konservativa biskopar väljer att inte ta emot nattvarden under gudstjänster.
- Vi upplever att vår röst inte blir lyssnad till, eller respekterad, sa Justin Badi under en presskonferens, där han meddelade bojkotten, enligt Premier Christian News.