
Anders Engström är skadereglerare på Kyrkans försäkring där runt 70 procent att Svenska kyrkans enheter är försäkrade. Foto: Mikael M Johansson
Under 2023 rapporterades 75 kopparstölder till Kyrkans försäkring. Det är mer än dubbelt så många som vanligtvis sker per år. ”Något måste göras”, säger Anders Engström, skadeansvarig.
Det var framför allt under sista halvåret 2023 som kopparstölderna sköt i höjden. Bara mellan juli och december skedde 66 stölder. Det som framför allt har stulits är stuprör, fönsterbleck och åskledare.
– Det har inte varit så mycket tak nu som vi sett exempel på tidigare. Det är mer stölder av koppardetaljer och personerna som gör det här har bråttom. De rycker och sliter och det är inte bara stuprör som försvinner utan det blir en hel del skador på annat också, säger Anders Engström på Kyrkans försäkring som samlat in statistik om kopparstölder sedan 2016.
Över 10 miljoner på reparationer
Efter att koppartjuvarna varit framme behöver ofta putsen och fasaden repareras. Kyrkans försäkring spenderade över 10 miljoner på att återställa skador och ersätta kopparrör förra året.
– Det är nästan en tredjedel av våra totala skadekostnader.
För stuprör görs inget åldersavdrag, utan församlingarna betalar enbart sin självrisk.
– Vi måste titta på det här, något måste göras åt det. Det är ett stort problem med den lättillgängliga kopparen, säger Anders Engström.
Kan ni komma att höja försäkringspremien?
– Kanske. Men man kan ta till andra verktyg också. Om en kund drabbas igen med samma typ av skador kanske den kan ha en högre självrisk eller så kan vi som försäkringsgivare ställa högre krav på säkerhetsåtgärder.
Att byta ut till annat material kan vara en idé, men det är inte alltid tjuvarna ser skillnad på plåten och kopparen, enligt Anders Engström.
– Om jag fick bestämma skulle man ha kameraövervakning. Men det är svårt att få tillstånd till det kring våra kyrkor.
Ett 50-tal ärenden
Kyrkans försäkring uppger att runt 70 procent av Svenska kyrkans enheter är försäkrade genom bolaget. Länsförsäkringar, som också är en stor aktör inom kyrkan, säger att de inte har uppgifter om antal kopparstölder.

I polisregion Mitt, som omfattar Gävleborgs, Uppsala och Västmanlands län, reagerade Ann Bjellheim, förundersökningsledare på brottssamordningen, på de många kopparstölderna i höstas.
– Jag upptäckte att det var en serie och att det sträckte sig över länsgränserna, så jag kontaktade polisregion Bergslagen och Öst. Det var samma modus man använt sig av och det handlade om stölder av stuprör i koppar.
Ann Bjellheim säger att det var ett 50-tal ärenden enbart i region Mitt.
Kyrkor på Öland och i Blekinge drabbade
Kyrkans Tidning har tidigare rapporterat om ett par som i slutet av februari dömdes till tre månaders fängelse och skyddstillsyn för stölder av koppar från sex kyrkor i Mellansverige.
– Egentligen kan man bara säga att de ärenden som de blivit dömda för är helt och hållet uppklarade. Men brottsligheten har upphört här sedan dess.
Det har dock skett kopparstölder i andra regioner sedan paret åkte fast. Exempelvis har kyrkor på Öland och i Blekinge drabbats. Problemet med den här typen av stölder är att det brukar finnas få spår att följa upp, säger Ann Bjellheim.

Priset på koppat ökade under 2023 och har legat uppemot 90 kronor per kilo. Foto: Mikael M Johansson
– Kyrkorna i Sverige ligger ibland ensligt. Få har övervakningskameror och väktare som ronderar. Brotten sker ofta nattetid och många inventerar inte sina kyrkor närmare när man kommer på morgonen. Anmälningar kan komma in ganska sent till oss och framgångsfaktorn är en brottsplatsundersökning där man kan leta dna eller andra spår, som brytmärken.
90 kronor per kilo för koppar
Under förra året sköt kopparpriset i höjden och har legat uppemot 90 kronor per kilo. Sambandet mellan det och stölderna är inget som polisen undersökt närmare, men att koppar är stöldbegärligt är känt sedan tidigare. De större volymerna finns dock på byggarbetsplatser och längs järnvägen. Där kan det röra sig om utländska stöldligor men vid kyrkstölderna tror Ann Bjellheim snarare att det handlar om ”gråtjuvar”.
– Det är personer som är i behov av snabba pengar och ofta finns det ett missbruk med i bilden.
Att sprida information om en pågående stöldvåg och hålla lite extra koll kring kyrkorna är ett tips som Ann Bjellheim ger för att försvåra för tjuvarna. Den teknik som finns med dna-partiklar som målas in i kopparen förhindrar inte stöld i sig, men gör att det går att se var stulen koppar kommer ifrån.
– Spontant tänker jag att det är skrothandlare som tar emot den här typen av koppar. Jag är tveksam till om de kontrollerar var kopparen kommer ifrån, även om de ska göra det, säger Ann Bjellheim.
Fakta: 10 tips för att hålla tjuven borta
- Säkra området. Inhägna byggnader och flytta undan stegar.
- Säkerhetssystem. Installera övervakningskameror och rörelsesensorer.
- Belysning. Ha ordentligt med lampor, överväg rörelsesensorer som tänder ljuset.
- Märkning. Dna-märkt koppar kan vara svårare för tjuvar att få sålt.
- Samarbeta. Uppmärksamma polis och vaktbolag om ni ser något misstänkt och underrätta skrothandlare om ni blivit bestulna.
- Underhåll. Genomför regelbundna inspektioner av fastigheterna för att upptäcka och åtgärda sårbara punkter.
- Grannsamverkan. Be grannar hålla ögonen öppna för ovanlig aktivet kring kyrkan.
- Säkra takstegar. Installera låsbara takstegar för att förhindra obehörig tillgång till taken.
- Andra material. Överväg annat, mindre stöldbegärligt material än koppar.
- Informera. Tala med personal och boenden i området om stöldrisken och uppmuntra dem att rapportera misstänkt aktivitet.
Källa: Kyrkans försäkring
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.