Faith Lugazia var en av de första kvinnorna som prästvigdes i Evangelisk-lutherska kyrkan i Tanzania (ELCT). ELCT beslutade om vigning av kvinnliga präster 1990, men Faith Lugazias stift, Bukoba, är konservativt och det dröjde till år 2006 innan hon prästvigdes.
– Det var avhumaniserande att vara kvar i nästan 20 år utan att vigas och utan att bli lyssnad på, berättar hon.
För Faith Lugazia är den största frågan att tackla i Tanzania hur man ska bemöta de många kvinnor som är fast i våldsamma äktenskap. Hon berättar att även om det finns kunskap om den hjälp man kan få hos myndigheter och kvinnorättsorganisationer så har kvinnorna inte ekonomiska medel att lämna sina äktenskap.
– Kvinnorna tänker “Vad kommer reaktionerna att bli? Min man hamnar i fängelse. Och när min man sitter inne, vem tar hand om familjen, barnen och skolgången? Ja, jag kan arbeta hårt för att försäkra mig om att jag stöttar familjen med mat och kläder, men inte utbildning, inte de stora grejerna”. Så då är det bäst att de håller tyst, säger Faith Lugazia.
Patriarkal kultur
Problemen finns även för kvinnor med större ekonomiska resurser och utbildning, då patriarkal kultur leder till att de anklagas för att förtrycka sina män.
– Jag har sett på många platser, speciellt i Europa, att skilsmässa bara är som en ordningsfråga, med så är det inte i Afrika. Efterverkningarna av skilsmässan, det är det som blir en utmaning.
Trots stora utmaningar ser Faith Lugazia positivt på framtiden. I ELCT har man sett förändringar i maktstrukturen och man jobbar aktivt med frågor kring könsdiskriminering.
– Det viktigaste Act Svenska kyrkan kan göra för att fortsätta stödja det förändringsarbete som afrikanska myndigheter och kyrkor driver, är inte att sprida kunskap, utan att utvidga forskningen kring åtgärder som behövs för att motverka brott mot mänskliga rättigheter, säger hon.