Sanning och Nåd. I berättelsen om hur Jesus möter en samarisk kvinna vid Sykars brunn blir orden till handling. I Jesus tar de sin boning mitt ibland oss. Han ber henne om vatten och redan där bryts normen. En judisk man skulle inte ha något med en samarisk kvinna att göra, vilket kvinnan också påtalar.
Men hennes invändning hindrar inte Jesus, han som i hela sitt liv överskred maktens och normens konstruerade gränser. Guds kärlek spränger alla gränser, i den erfarenheten bottnar evangeliets kraft.
Det är en underbar berättelse som räcker för ett livs predikningar och tolkningar. Men kanske det centrala är kombinationen av sanning och nåd. Där gömmer sig inte bara upprättelsens källa. Även livets källa.
Jesus såg rakt igenom kvinnan. Utan omsvep, men också utan fördömande. Och han svarade på hennes fråga, som egentligen var densamma som Pilatus fråga: Jag är Messias, den du väntat på. Sanningen. Och Nåden.
Mötet mellan Jesus och kvinnan slutar med att hon, avslöjad och upprättad, springer tillbaka till sin by och berättar om mötet med den som redan visste allt. Hennes vittnesbörd, som fick många att komma till tro, var varken en skrytvals eller ett blomsterspråk med löften om lycka. ”Han har sagt mig allt som jag har gjort”. Så krasst var hennes evangelium. Sanningen och Nåden.
Om Gud redan känner oss, även vår skuggsida, varför ska vi vara rädda? Varför ska vi gömma oss? Varför ska vi tro på de som säger sig äger sanningen när vi vet vem som är den verkliga Sanningen?
Gud ser rakt igenom oss. Det är inget hot, det är ett löfte och en befrielse. Vi behöver inte gömma oss. Vi är sedda som vi är. Och älskade. Sanningen, även den om oss själva, gör oss fria.
Gode Gud, låt sanningens ande förnya vår värld och våra liv. Amen.
Gunnar Sjöberg
Präst och skribent