Ekonomisk kris tvingar pastorat att låna miljonbelopp

Renoveringen av församlingshemmet i Skokloster har kostat sex miljoner, men huset kan inte användas i dag. Foto: Sofi Sandström/Håbo pastorat.

Håbo pastorat har startat begravningsbyrå, börjat rosta kaffe och dragit i gång ett omfattande renoveringsprojekt. Men nu har ekonomin havererat och personal måste sägas upp. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Renoveringen av församlingshemmet i Skokloster har kostat sex miljoner, men huset kan inte användas i dag. Foto: Sofi Sandström/Håbo pastorat.

I Håbo pastorat har kostnaderna den senaste tiden skenat. Exakt hur illa situationen är vet inte pastoratet för det finns inget färdigt bokslut eller årsredovisning för år 2023. 

Det har varit stökigt i bokföringen. Det gäller för alla delar; den pastorala verksamheten, begravningsverksamheten och bolagen, säger Mikael Högström(Posk), vice ordförande i kyrkorådet. 

Renovering dubbelt så dyr

Pastoratet har enligt honom under en tid haft personalkostnader som legat mycket högre i förhållande till intäkten från kyrkoavgiften. Dessutom har en renovering av församlingshemmet

Mikael Högström

 Sjövillan i Skokloster belastat ekonomin. Enligt en första beräkning skulle projektet kosta 2,9 miljoner. 

I dagsläget har kostnaderna skenat till ungefär det dubbla och bygget är nu pausat. Sjövillan kan inte användas i dag, säger Mikael Högström.

1,8 mijoner till begravningsbyrån 

Förra året startades Kyrkans begravningsbyrå i Håbo och pastoratet har totalt investerat 1,8 miljoner i den.

Resultatet för verksamheten är svårt att se än. Det har felkonterats, så bolaget har fått bära kostnader för delar av den pastorala verksamheten som ska finansieras med kyrkoavgiften. Jag har i efterhand reagerat på att investeringen varit väldigt stor i förhållande till en så liten verksamhet. Men förhoppningen är att bolaget snart ska gå plus, orderingången har varit god. 

Köpte in en kafferostningsmaskin 

Trots många utgifter köptes också under förra året en kafferostningsmaskin. 

Det gjorde som en kul grej för pastoratet. Kyrkorådet beslutade om ett inköp för cirka 350 000 kronor, sedan har det skrivits ett hyresavtal om 11 000 kronor i 60 månader i stället, säger Mikael Högström.

År 2022 och 2021 gick pastoratet back med 1,3 respektive 0,6 miljoner. Vid ett tillfälle förra året såldes andelar i en penningmarknadsfond för två miljoner för att kunna betala löner till de anställda. Men Mikael Högström säger att kyrkorådet inte anat hur illa det varit förrän i början av 2024.

Den redovisning vi fått har varit resultatredovisningar månad för månad. Hade jag vetat det jag vet i dag hade jag också efterfrågat balansrapporter. 

Det hela har skett successivt. Vid några tillfällen har likviditeten i stort sett varit dränerad. Jag, kyrkoherden och kyrkorådet i övrigt känner oss grundlurade för vi har fattat beslut i tron att allt är frid och fröjd. 

Pågår tvist i arbetsdomstolen

En tidigare anställd som bland annat haft ansvar för ekonomin avskedades i början av året. Motiveringen var att den anställde överskridit sin befogenhet och fattat beslut som fått negativa konsekvenser för ekonomin. Den anställde har överklagat avskedet till arbetsdomstolen. Mikael Högström säger att han inte kan svara på frågor som berör den tidigare anställde på grund av personalsekretess. 

Kyrkoherden har fått mandat från kyrkorådet att sjösätta en omfattande omställningsprocess för att komma till rätta med ekonomin. Det handlar om nedskärningar på personalsidan motsvarande sju eller åtta tjänster som ska genomföras dels genom uppsägningar och delas genom att tjänster inte tillsätts igen efter att personer slutat och pensionerats. 

"Kommer ta tid och var jobbigt"

Pastoratet vill också låna fem miljoner i checkkredit och låna i bank samt 2,5 miljoner vardera av två andra pastorat. För att kunna ta de lånen behövs ett formellt beslut från kyrkofullmäktige som samlas 10 juni.

Det här kommer ta tid och vara jobbigt men jag är övertygad om att det till slut kommer bli bra, säger Mikael Högström.

Kyrkans Tidning har sökt den tidigare anställde som tackat nej till en intervju. 

Fakta: Håbo pastorat

Består av församlingarna Övergran, Kalmar-
Yttergran, Skokloster och Häggeby

Har 12 691 tillhöriga.

Antal anställda: 43 heltidstjänster