Elisabeth Ohlson blev 63 år. Foto: Mikael M Johansson
Fotografen och konstnären Elisabeth Ohlson är död. Hon blev 63 år gammal.
Elisabeth Ohlson led av obototlig cancer. Hon har nu avlidit, rapporterar Sveriges radios Kulturnytt.
Elisabeth Ohlson växte upp i en troende familj och gav ofta religionen en central plats i sina verk. Hon fick sitt genombrott med den uppmärksammade utställningen Ecce Homo 1998. I en fotosvit gestaltade hon Jesus i olika typer av hbtq-inramningar. Utställningen visades i Uppsala domkyrka och väckte debatt världen över.
Egna döden sista bilden
Kyrkans Tidning träffade Elisabeth Ohlson för ett år sedan. Hon talade då om sin sista utställning och den sista bilden. Hon har porträtterat avlidna kroppar genom att följa begravningsentreprenörer i deras arbete med svepning. Hon planerade att göra sin egen död till en del av fotosviten.
Om sin planerade utställning sa hon då:
– Jag hade sett att homosexuella också var troende, även om alla inte var jättetroende hade de behov av andligt erkännande. Särskilt inför döden.
Läs mer
”Mycket sorgligt att höra om Elisabeths bortgång”
Biskop Mikael Mogren skriver om sina minnesbilder av Elisabeth Ohlson på Facebook:
"Hon var en stark, varm och fri skaparkraft som blåste genom tillvaron.
Västerås stift beställde bildsviten Via Dolorosa av henne. Där låter hon tonåringar gestalta Jesu lidandes historia i sina egna skolmiljöer.
Resultatet blev lika rysligt som svindlande.
En annan gång tog hon underbara fotografier till en text som jag hade skrivit. Det blev boken Kyrkomiljön är ett heligt tecken.
Framför allt minns jag henne från Ecce Homo-gudstjänsten i Uppsala domkyrka. Då skrev hon svensk historia med det genombrott som hennes konst medförde. Det kom in frisk luft.
Så var det ofta med Elisabeth Ohlson.
Må hennes minne länge leva! "
"Hade kyrkohistorisk betydelse"
Biskop emerita Tuulikki Koivunen Bylund, domprost i Uppsala då Ohlsons verk Ecce Homo visades i Uppsala domkyrka:
"Jag ber att Gud ger henne sin frid och låter sitt eviga ljus lysa för henne.
Hennes konst har lyft viktiga teologiska frågor när det gäller människovärdet och kyrkans uppgift.
När det gäller konstverket Ecce Homo, har det kyrkohistorisk betydelse. Den diskussionen som det väckte har en betydelsefull del i att vi i Svenska kyrkan i dag viger samkönade par med glädje och deltar i pride-aktiviteter överallt i Sverige."
"Ecce Homo blev en brytpunkt"
Ärkebiskop emeritus KG Hammar, ärkebiskop då när Ecce Homo visades i domkyrkan:
"Det är 25 år sedan Ecce Homo - det blev en brytpunkt. Vi hade i kyrkan arbetat med frågan om samkönade relationer sedan 70-talet, men det gick långsamt framåt. I och med att Elisabeth kom med sitt bildspel till domkyrkan ställdes allt på sin spets och vi blev tvungna att öka tempot.
Det var verkligen en vattendelare och sedan gick det ganska fort. Hon har varit otroligt betydelsefull för kyrkan, och för samhället. Det går inte att överskatta hennes betydelse för den kyrkliga utvecklingen, hon bidrog starkt till det som i dag är ganska självklart för de flesta.
Vi träffades senast på en QX-gala för 1,5 år sedan. Då berättade om sitt projekt om döden som hon nu avslutat. Vi kände en väldig samhörighet. Hon var en otroligt varm människa och såg även sina motståndare med en kärleksfull blick.
Det var väldigt tragiskt att hon efter Ecce Homo blev så misshandlad i kristna kretsar. Hon lämnade kyrkan i besvikelse, men kom igen sedan när hon upptäckte var hon hade sina vänner."
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.