På frågan vad hon är mest stolt över lyfter Helén Ottosson Lovén just samverkan. Hon säger att samarbetet mellan henne och stiftsdirektorerna fördjupats och att kyrkostyrelsen och stiftsstyrelserna kommit närmare varandra.
– När vi lägger samman kunskap kan vi skapa bättre förutsättningar.
Viktigt ge plats för kritik
Hon har också varit med när det stormat. Fler stora interna förändringsprocesser har drivits igenom och kritiserats. Ett nyligt exempel är den gemensamma administrativa samverkan, bland annat kring ekonomihanteringen. En tidigare utdragen och infekterad process var nya kyrkohandboken.
– Det var ett omfattande och långvarigt arbete. Liksom det som nu påbörjats med psalmboken. Det handlar om viktiga och centrala frågor, därför är många starkt engagerade. Alla kan inte få sina önskningar tillgodosedda och då blir det kritik och diskussioner. Det är oundvikligt och viktigt att det får komma till uttryck.
Vad ska man inte göra om nu i arbetet med psalmboken?
– Det är viktigt att ha en tydlighet på alla punkter och lägga upp ett arbete som är transparent. När man har kunskap om hur en process ser ut finns en helt annan möjlighet till förståelse av i vilken ordning saker och ting sker. En annan viktig sak är att ha kompetenser från många olika håll som samverkar.
Behöver nationella nivån bli bättre på tydlighet och transparens?
– Det tror jag vi alla måste arbeta med var vi än befinner oss i organisationen. När man arbetar med förändringsfrågor är det viktigt med information, kommunikation och dialog.
Cancern gav perspektiv
Det är inte bara Svenska kyrkan som har förändrats. Utan också samhällets förhållningssätt till kyrkan.
– Förr var kyrkan inne i alla strukturer. Nu måste vi vara mer aktiva själva. Under de år jag jobbat har vi arbetat systematiskt för att följa utvecklingen i samhället och stå i dialog med utredare och politiken. Det kan handla om egenintressefrågor som begravningsverksamheten och det kyrkliga kulturarvet. Men också om centrala frågor om människovärde och klimat. Där kan kyrkan behöva ta den salta rollen.