Generalsekreterarens råd till efterträdaren: "Ha roligt varje dag!"

Helén Ottosson Lovén säger att hon haft roligt varje dag på jobbet. Foto: Marcus Gustafsson.

Hon har uppvaktat makthavare, stärkt samverkan inom kyrkan och besegrat cancer. Nu ser Helén Ottosson Lovén fram emot att gräva i trädgården och lyssna på musik.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Helén Ottosson Lovén säger att hon haft roligt varje dag på jobbet. Foto: Marcus Gustafsson.

Det är en pigg och glad 67-åring som tar emot i kontorsdelen av ärkebiskopsgården i Uppsala. Hon har varit Svenska kyrkans generalsekreterare sedan 2011. I augusti går hon i pension

Extra roligt tycker hon det varit vid historiska händelser. Som när Antje Jackelén år 2014 blev Svenska kyrkans första kvinnliga ärkebiskop eller när 500 år av reformation firades i Lund 2016. Hon nämner också ursäkten till det samiska folket 2021.

Jag intresserade mig själv för de samiska frågorna i min ungdom. Det gav en särskild dimension att yrkesmässigt följa den processen.

Alltid redo för kris 

Helén Ottosson Lovén har varit högsta chef på tjänstemannanivå för Sveriges största medlemsorganisation i tider av kris. Flyktingkrisen 2015 och pandemin 2020.

Vi är en kyrka som finns överallt i hela landet med en beredskap att agera. Samhället har inte den reaktionssnabbheten och under flyktingsituationen 2015–2016 blev vi en viktig samtalspart för det offentliga. Jag var ofta på Regeringskansliet och kunde då säga att jag vet att det i den här landsändan i morse var det så här.

När pandemin slog till fanns det frukter att skörda av arbetet som gjorts under flyktingkrisen. Exempelvis hade kyrkan mer upparbetade informationsvägar mellan sina olika nivåer, säger Helén Ottosson Lovén.

När Helén Ottosson Lovén fick sin cancerdiagnos blev de egna och andras böner viktiga. Foto: Marcus Gustafsson.

På frågan vad hon är mest stolt över lyfter Helén Ottosson Lovén just samverkan. Hon säger att samarbetet mellan henne och stiftsdirektorerna fördjupats och att kyrkostyrelsen och stiftsstyrelserna kommit närmare varandra.

– När vi lägger samman kunskap kan vi skapa bättre förutsättningar.

Viktigt ge plats för kritik

Hon har också varit med när det stormat. Fler stora interna förändringsprocesser har drivits igenom och kritiserats. Ett nyligt exempel är den gemensamma administrativa samverkan, bland annat kring ekonomihanteringen. En tidigare utdragen och infekterad process var nya kyrkohandboken.

– Det var ett omfattande och långvarigt arbete. Liksom det som nu påbörjats med psalmboken. Det handlar om viktiga och centrala frågor, därför är många starkt engagerade. Alla kan inte få sina önskningar tillgodosedda och då blir det kritik och diskussioner. Det är oundvikligt och viktigt att det får komma till uttryck.

Vad ska man inte göra om nu i arbetet med psalmboken?

– Det är viktigt att ha en tydlighet på alla punkter och lägga upp ett arbete som är transparent. När man har kunskap om hur en process ser ut finns en helt annan möjlighet till förståelse av i vilken ordning saker och ting sker. En annan viktig sak är att ha kompetenser från många olika håll som samverkar.

Behöver nationella nivån bli bättre på tydlighet och transparens?

– Det tror jag vi alla måste arbeta med var vi än befinner oss i organisationen. När man arbetar med förändringsfrågor är det viktigt med information, kommunikation och dialog.

Cancern gav perspektiv

Det är inte bara Svenska kyrkan som har förändrats. Utan också samhällets förhållningssätt till kyrkan.

– Förr var kyrkan inne i alla strukturer. Nu måste vi vara mer aktiva själva. Under de år jag jobbat har vi arbetat systematiskt för att följa utvecklingen i samhället och stå i dialog med utredare och politiken. Det kan handla om egenintressefrågor som begravningsverksamheten och det kyrkliga kulturarvet. Men också om centrala frågor om människovärde och klimat. Där kan kyrkan behöva ta den salta rollen.

"Vi är en kyrka där det är många som talar och det ska vara så. Men jag har också en roll där jag arbetat mycket när kyrkan redan har talat", säger Helen Ottosson Lovén. Foto: Marcus Gustafsson

På ett personligt plan har Helén Ottosson Lovén också förändrats. När hon nyligen tillträtt som generalsekreterare upptäckte man på en rutinkontroll att hon hade bröstcancer. Det var en svår tid men det innebar också att hon såg klarare vad som var viktigt. Både i privatlivet och på jobbet.

– På det sättet har jag haft lättare att inte uppröras över småsaker.

– Jag fick också känna att den kristna tron bär även i en sådan situation. Både egna böner och andras betydde väldigt mycket.

Inte tagit plats offentlig

Helén Ottosson Lovén har varit en generalsekreterare som verkat utan att synas så mycket offentligt. Hennes underskrift har funnits på remissvar och en del debattartiklar. Men hon har gjort få intervjuer.

– Vi är en kyrka där det är många som talar och det ska vara så. Men jag har också en roll där jag arbetat mycket när kyrkan redan har talat.

Hur har du trivts med den offentliga delen av uppdraget?

– Jag har trivts väldigt bra med alla delar av uppdraget. Jag tycker att det är en oerhörd förmån och glädje att fått verka i Svenska kyrkan.

Stora framtidsfrågan ideella

Det är tydligt att Helén Ottosson Lovén hyser väldigt varma känslor för den kyrkan hon varit med att tjäna och leda i över tio år. 

Nu ser Helén Ottosson Lovén fram emot att styra sin egen tid. Foto: Marcus Gustafsson. 

Till sin efterträdare ger hon rådet att också glädjas.

– Ha roligt varje dag. Det tror jag att Camilla kommer att ha. Det är en fantastisk organisation att arbeta i.

Vad blir den stora viktiga frågan framöver?

– Vi måste ha fokus på ett levande långsiktigt kyrkoliv. Vi behöver ta vara på människor och möjliggöra för dem att engagera sig.

För egen del tänker Helén Ottosson Lovén nu ägna sig åt sina intressen. Lyssna på musik och ta hand om sin trädgård.

– Jag ser fram emot att få styra min dag som jag själv vill och att umgås med vänner och familj.

Fakta: Helén Ottosson Lovén

tillträde som Svenska kyrkans generalsekreterare 1 juli 2011

är jurist, ekonom och jobbade tidigare som Svenska kyrkans finanschef

har fått förlängt förordnande vid två tillfällen, 2017 och 2022

efterträds i augusti av Camilla Asp, överdirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap