Engelska kyrkan debatterade samkönad vigsel och övergrepp

Engelska kyrkomötets sommarsession hölls 7-11 juli i Yorks universitet. Foto: Sam Atkins/Church of England

Church of Englands kyrkomöte avslutas under tisdagen. Biskopsmötes förslag om välsignelse av par av samma kön som vigts borgerligt och kyrkans arbete mot sexuella övergrepp har diskuterats flitigt.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Engelska kyrkomötets sommarsession hölls 7-11 juli i Yorks universitet. Foto: Sam Atkins/Church of England

UPPDATERAD - Den riktigt stora frågan som diskuterades var hur Church of Englands församlingar ska kunna revitaliseras så att de blir missionerande och kan tjäna sitt lokala sammanhang och samhälle ännu mer, säger biskop Erik Eckerdal, som deltagit i generalsynoden som representant för Svenska kyrkan. Svenska kyrkan och Engelska kyrkan har kyrkogemenskap genom Borgågemenskapen.

Debatt om sparkade ledamöter

Men under de fem dagarna som engelska kyrkans kyrkomöte, generalsynoden, varade intresserade sig medierna främst för att två ledamöter fick lämna kyrkans kommission mot sexuella övergrepp eftersom ärkebiskopens råd (motsvarande ungefär Svenska kyrkans kyrkostyrelse) var missnöjt med deras arbete i kommissionen. Inom Engelska kyrkan pågår ett arbete på olika nivåer med att motverka sexuella övergrepp inom organisationen. Men de två personerna som fick lämna sina uppdrag hade fått i uppdrag att arbeta oberoende av kyrkan.

– Det fanns ett missnöje och upprördhet över att de blev avsatta, säger Erik Eckerdal.

– Diskussionerna handlade om varför de avslutade uppdraget, hur ärkebiskopens råd har hanterat frågan medialt, och hur detta har påverkat relationen mellan ärkebiskopen och synoden. Men för mig som kommer utifrån kan det verka som att diskussionen fick stor plats när det egentligen var en managementfråga.

Välsignelse av samkönade par skapar debatt

Engelska kyrkans motsvarighet till biskopsmötet har föreslagit generalsynoden att par av samma kön som gift sig borgerligt sedan ska kunna komma till kyrkan för bön, tacksägelse och välsignelse av paret.

Detta förslag diskuterades under dagarna. Vissa tycker att förslaget inte går tillräckligt långt – kyrkan borde viga par av samma kön, menar de - medan andra anser att biskopsmötets förslag går alldeles för långt. Det togs inga beslut om biskopsmötets förslag utan det kommer att behandlas av en extrainsatt generalsynod i november.

Engelska kyrkan ingår i den globala anglikanska kyrkogemenskapen. I den ingår flera stora kyrkor, bland annat flera afrikanska, som inte delar uppfattningen att samkönade par ska få en välsignelse från kyrkan.

Kommer detta leda till ökad spänning?

– Den här frågeställningen innebär redan en spänning. Det kan leda till en större distans men samtidigt har man en lång tradition av att respektera större åsiktsskillnader inom den Anglikanska kyrkogemenskapen.

Vilka skillnader ser du mellan kyrkomötet och generalsynoden?

– Svenska kyrkans kyrkomöte är ett arv av statskyrkosystemet men Engelska generalsynoden är uppbyggd utifrån kyrkans förståelse av sig själv. Eftersom alla ledamöter direkt representerar sina stift och församlingar blir det en plattare organisation. Förutom biskopar, valda präster och lekmän från stiften väljs ledamöter från andra delar av kyrkan, exempelvis representanter för kyrkan i försvaret, för dövkyrkan och för kriminalvården.

Hur har det varit att vara med på generalsynoden?

– Det har delvis varit väldigt varmt och intensivt. Det jag tar med mig härifrån är främst arbetet med att göra församlingarna missionerande, förståelsen av hur kyrkomötet fungerar i en närstående kyrka och naturligtvis även många nya kontakter som kan fördjupa relationen mellan våra kyrkor ytterligare, säger biskop Erik Eckerdal.

Fakta: Kyrkomötet (General synod)

Har 483 ledamöter som sitter i tre hus:

biskoparnas, prästernas, lekmännens.

Sammanträder två gånger per år.

Stiftar lagar som påverkar engelska kyrkan

Fastställer kyrkans kyrkohandbok, debatterar frågor angelägna för kyrkan, fastställer kyrkans nationella nivås budget