Church of England: Ja till att välsigna samkönade par

Stephen Cottrell, ärkebiskop i York, Justin Welby, ärkebiskop i Canterbury, och de övriga biskoparna i Church of England har röstat igenom förslaget att kyrkan ska välsigna ingångna samkönade äktenskap, men inte viga par av samma kön. Foto: Justin Tallis/AP/TT

Mötet drog ur på tiden, men nu är det klart. Engelska kyrkan har beslutat att låta präster välsigna samkönade äktenskap efter vigseln. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Stephen Cottrell, ärkebiskop i York, Justin Welby, ärkebiskop i Canterbury, och de övriga biskoparna i Church of England har röstat igenom förslaget att kyrkan ska välsigna ingångna samkönade äktenskap, men inte viga par av samma kön. Foto: Justin Tallis/AP/TT

På torsdagen röstades förslaget om vigsel av samkönade par igenom i generalsynoden i den engelska kyrkan, efter åtta timmars debatt under två dagar. Kompromissförslaget lades fram av biskoparna i mitten på januari vilket skulle möjliggöra för samkönade par att komma till kyrkan efter en borgerlig vigsel eller ett civilt partnerskap för att ta emot Guds välsignelse.

Förslaget syftar till att avsluta åratal av smärtsamma splittringar och oenighet om sexualitet. Redan i sommar kan de första välsignelserna för homosexuella par inträffa. Nu uppmuntras enskilda kyrkor att tydligt ange om de kommer att erbjuda välsignelser, för att undvika förvirring och besvikelse.

Nystart för Church of England

Mötet i generalsynoden drog ut på tiden, vilket inte är så konstigt då frågan diskuterats i över fem år. Debatten i synoden började på onsdagen och avslutades med votering på torsdagen där 250 röster var för förslaget och 181 emot. Men den allmänna debatten är inte slut. Känslomässiga tal från båda sidorna signalerar en fortsättning.

Justin Welby, ärkebiskopen av Canterbury, och Stephen Cottrell, ärkebiskopen av York, sa att de hoppades att beslutet markerade en "ny början" för Church of England.

- Det har varit en lång väg att komma till denna punkt. För första gången kommer Church of England offentligt, förbehållslöst och glatt välkomna samkönade par i kyrkan, sa ärkebiskoparna till The Guardian.

Engelska kyrkan fortsätter att förbjuda vigsel av samkönade par i kyrkan och hänvisar till doktrinen att giftermål är mellan man och kvinna.

Reaktioner efter beslutet

Den diplomatiska linje som ärkebiskop Justin Welby valt går emellan två starka inriktningar. 

Nästa vecka ska ett dussintal ledare inom konservativa anglikanska kyrkor träffas för att överväga vilka åtgärder man kan vidta mot Church of Englands beslut. The Global South Fellowship of Anglican Churches (GSFA) med kyrkor i 24 länder, menar att ställningstagandet går emot vad den övervägande delen av den anglikanska kyrkan står för. De ifrågasätter Welbys ledarskap av den anglikanska kyrkogemenskapen. Mötets mål är att ge GSFA en starkare ställning inom anglikanska gemenskapen och försvaga Welbys. 

Å andra sidan pågår, enligt Justin Welby, lobbyverksamhet - bland annat av parlamentsledamöter - för att påverka kyrkan riktning mot landets lagstiftning om samkönade äktenskap. En påverkan han uppmanar medlemmar att säga nej till och själv tar avstånd från.