Erik Lysén åtta på lista över biståndsdebattörer

Erik Lysén finns med på Global bar magazines ranking över mäktiga biståndsdebattörer.

Tidningen Global bar magazine, som skriver om bistånds- och hållbarhetsfrågor presenterar en topp 10-lista över Sveriges tio ”mäktigaste” inom biståndsdebatten. På åttonde plats hamnar Act Svenska kyrkan-chefen Erik Lysén. Etta är människorättsjuristen Parul Sharma.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Erik Lysén finns med på Global bar magazines ranking över mäktiga biståndsdebattörer.

Listan sammanställs efter att tre olika delar vägs samman, läsarröster, en bedömning av vad personerna åstadkommit under året och dels en femhövdad jury.  

Så här motiverades Erik Lyséns åttondeplats: Erik Lysén är aktiv på sociala medier, han finns med i många upprop och har en viktig roll i arbetet med att försvara biståndet mot avräkningar och nedskärningar. Runt nyår kritiserade han två ministrars utspel om att använda bistånd som påtryckningsmedel, både enskilt och tillsammans med andra. Han var tidigt ute med att reagera mot regeringens planer på att finansiera flyktingmottagandet från Ukraina genom biståndsavräkningar. Han är inte rädd för att föra fram kritik och han har en stark organisation i ryggen.

Tog över rankinglistan

Tidigare gjordes en liknande årlig ranking av tidningen OmVärlden, men sedan förra året är det alltså Global bar magazine som har tagit över. Martin Uggla, ordförande i Östgruppen, toppade listan i fjol. Erik Lysén nådde inte topp 10-listan, men hamnade på åttonde plats även 2019.

Juryn för Biståndsdebattens mäktigaste består av tre av Omvärldens tidigare chefredaktörer Jesper Bengtsson (idag chefredaktör Dagens Arena), Anki Wood (idag projektledare på Fojo) och Ylva Bergman (idag chefredaktör på Aktuell Hållbarhet), samt av David Isaksson (Chefredaktör Global Bar Magazine) och Qaisar Mahmood, författare och mångfaldsdebattör.

Fakta: Topp tio-listan 2022

1. Parul Sharma, människorättsjurist, aktivist och författare

2. Martin Uggla, Senior rådgivare och presstalesperson, Östgruppen 

3. Anna Tibblin, Generalsekreterare, We Effect 

4. Nuri Kino, skribent, aktivist och grundare, A Demand for Action 

5. Kristina Henschen, Generalsekreterare, Radiohjälpen

6. Ulrika Modéer, Assisterande generalsekreterare och chef för FN:s utvecklingsprogram UNDP:s avdelning för externa relationer och påverkansarbete

7. Johan Rockström, Chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research 

8. Erik Lysén, Chef, Act Svenska kyrkan 

9. Anna Sundström, Generalsekreterare för Olof Palmes Internationella Center

10. Per Olsson Fridh, tidigare biståndsminister och ny generaldirektör för FBA