Fem motioner om Svenska kyrkan tas upp på S-kongressen

Frågan om Socialdemokraternas deltagande i kyrkopolitiken väcks på nytt inför partiets kongress i november. Foto: Mikael M Johansson

Socialdemokraterna håller partikongress den 3–7 november. Fem motioner tar upp frågor om Svenska kyrkan. Två av dessa föreslår att partiet lämnar kyrkopolitiken.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Frågan om Socialdemokraternas deltagande i kyrkopolitiken väcks på nytt inför partiets kongress i november. Foto: Mikael M Johansson

Centerpartiet gick nyligen på sin stämma emot partistyrelsen och beslutade att utreda skapandet av en fristående organisation som i stället för partiet ska ställa upp i kyrkovalet.  Sverigedemokraternas (SD) partiledare Jimmie Åkesson har tidigare sagt till Kyrkans Tidning att partiet ska utreda sin närvaro i kyrkopolitiken framöver.

Två motioner till Socialdemokraternas kongress handlar om att lämna kyrkopolitiken. Enköpings arbetarekommun skriver att kyrkovalet 2021 borde bli det sista som partiet deltar i:

”De politiska partiernas arenor är den sekulära staten, regionerna och kommunerna. […] Inom kyrkor och religiösa samfund ska politiska partier hålla sig borta”.

I en enskild motion skriver Joakim Truedsson, Katrineholms arbetarkommun:

Att medlemmar i Socialdemokraterna vill engagera sig i sin kyrka och organisera sig för val inom kyrkan må väl stå dem fritt. Men att deras intresse för sin kyrka skulle ha något med det socialdemokratiska partiet eller alla dess medlemmar att göra verkar rätt obegripligt”

Han föreslår att partiet stryker allt om Svenska kyrkan i sina stadgar och gör det möjligt för medlemmar i Socialdemokraterna att engagera sig i andra nomineringsgrupper inom kyrkan utan att bli uteslutna ur partiet, om det inte handlar om grupper som tillhör ett annat politiskt parti eller har värderingar som uppenbart strider mot Socialdemokraternas.  

Partistyrelsen ser dock inget skäl att ompröva deltagandet i kyrkopolitiken och pekar på att kongressen flera gånger tidigare, senast 2017, med stor majoritet beslutat att Socialdemokraterna även i fortsättningen ska engagera sig i Svenska kyrkans demokratiska arbete och ställa upp i kyrkovalet.

Sundsvalls arbetarkommun vill att s-ledamöterna i kyrkomötet ska verka för att införa regleringar för att säkerställa att kyrkoordningen inte står över arbetsrätten, efter händelserna kring biskopen i Härnösand.

Kongressen ska också ta ställning till en motion som föreslår att endast de som är medlemmar i Svenska kyrkan ska ha inflytande över kyrkopolitiken. Partistyrelsen anser dock att det strider mot partistadgan eftersom företrädarna väljs i demokratisk ordning bland partiets medlemmar och det är partiet som fattar beslut om politiken.

Ale arbetarekommun föreslår att antalet förtroendevalda i kyrkofullmäktige ska minskas eftersom det är svårt att hitta kandidater, det menar partistyrelsen är en fråga för kyrkopolitikgruppen och inte för kongressen.

En enskild motion, även den signerad Joakim Truedsson, föreslår att religionsämnet i skolan avskaffas. Partistyrelsen håller med om att skolan ska vara sekulär men anser att religionsämnet som vilar på vetenskaplig grund fortsatt är viktigt för att förstå omvärlden.