Uppdaterad.
– Vi ställde frågan till ett antal upphovsrättsrättsinnehavare och lyckades få loss digitala rättigheter till de här fem. Det är vi jätteglada för, säger Ann-Katrin Bosbach, samordnare av Svenska kyrkans gudstjänstböcker.
De digitala rättigheterna är temporära och gäller under påsktiden.
Svenska kyrkan har annars endast rättigheter till att använda psalmbokens psalmer i tryck. Det finns även ett bonusavtal som gör att psalmerna får kopieras.
En del psalmer är undantagna och får användas fritt, även digitalt. Det finns en lista över dem på Svenska kyrkans hemsida.
– Det kan vara psalmer som är så gamla att rättigheterna har utgått eller att psalmförfattarna valt att ge kyrkan fri möjlighet att använda dem.
Men till de allra flesta psalmer krävs rättigheter, som alla måste förhandlas om med olika upphovsmän och organisationer.
– Frågan om digitala rättigheter är relativt ny. Men det finns ett stort intresse av att få använda psalmerna i digitala gudstjänster. Pandemin har dessutom gjort frågan mer akut.
– Det har gjorts försökt att komplettera psalmboken med digitala rättigheter. Men det är komplicerat eftersom det finns många hundra intressenter och juridiska aspekter som medför höga kostnader.
Ambitionen är ändå att på sikt få till digitala rättigheter till hela psalmboken. Men en sån process måste få ta sin tid, menar Ann-Katrin Bosbach.
Till dess att en helhetslösning är på plats är det möjligt att Svenska kyrkan söker fler temporära digitala rättigheter för specifika tillfällen, som nu i påsk.
Vad händer om församlingar använder psalmer digitalt trots att Svenska kyrkan inte äger de rättigheterna?
– Det är i så fall upphovsmännen eller organisationerna som får reagera, det är inget som ligger på nationell nivå. Men lagstiftningen är jättetydlig med vad man får och inte får göra. Det är församlingen som bryter mot upphovsrätten som får stå till svars, säger Ann-Katrin Bosbach.