Fler än tidigare vill se ökat bistånd

Papperslösa flyktingar på gränsen mellan Afghanistan och Pakistan. Foto: Ebrahim Noroozi/TT.

En majoritet av svenskarna tycker det är viktigt att Sverige bidrar till fattiga länders utveckling. Det har också skett en liten ökning av andelen som tycker att anslaget till biståndet ska öka, visar en ny undersökning.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Bistånd

Papperslösa flyktingar på gränsen mellan Afghanistan och Pakistan. Foto: Ebrahim Noroozi/TT.

Det är Sida som beställt undersökningen som genomförts av Verian och Sifo. Undersökningen visar att det svenska biståndet fortsatt har ett starkt stöd bland befolkningen. Hela 74 procent av de 1 500 svaranden säger att de tycker det är viktigt att Sverige bidrar till fattiga länders utveckling. Över tid har dock stödet minskat. Förra året var samma siffra 76 procent. Mellan åren 2016 och 2018 låg stödet på över 80 procent.

Kvinnor mer positiva

Andelen av befolkningen som vill se ett ökat anslag till biståndet har däremot ökat från 9 till 16 procent mellan 2022 och 2023. Men fortfarande vill fler än så, 26 procent, se ett minskat anslag. Fyra av tio tycker att nivån på biståndet är bra som det är.

Kvinnor tycker i högre utsträckning än männen att bistånd spelar en viktig roll för utvecklingen i fattiga länder. Det finns också en skillnad mellan könen när människor uppskattar det egna engagemanget för fattigdomsbekämpning. Av kvinnorna uppger 18 procent att deras engagemang ökat sedan förra året medan 12 procent av männen uppger samma sak.

Organisationerna högst betyg

Av de tillfrågade säger 46 procent att de skänkt pengar till frivillighetsorganisationer det senaste året, vilket är ungefär lika många som tidigare år.

När det kommer till hur effektivt de tillfrågade uppfattar att det svenska biståndet är så får frivilligorganisationerna högst betyg, 3,5 poäng på en femgradig skala. EU får lägst betyg på 3,1 tätt följt av Sida som får 3,2.