Flest nya kandidater inom S och SD

Nästan häften av Sverigedemokraternas kyrkomötesledamöter och omkring en tredjedel av Socialdemokraternas ställer inte upp för omval i höstens kyrkoval. Foto: Marcus Gustafsson

Den moderata riksdagsledamoten Kristina Axén Olin (BA) och prästen Anna Ekström (Fisk) hör till de mer kända nya kandidaterna till kyrkomötet som ställer upp i höstens kyrkoval.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Kyrkovalet
Nästan häften av Sverigedemokraternas kyrkomötesledamöter och omkring en tredjedel av Socialdemokraternas ställer inte upp för omval i höstens kyrkoval. Foto: Marcus Gustafsson

Sverigedemokraterna (SD) och Socialdemokraterna (S) är de nomineringsgrupper som har flest ledamöter som lämnar kyrkomötet. Det visar en genomgång av nomineringsgruppernas valsedlar som Kyrkans Tidning har gjort.

Nästan varannan SD-ledamot, 11 stycken, och mer än en tredjedel av S:s ordinarie ledamöter, 29 stycken, ställer inte upp för omval. S är, med 76 ledamöter av 251, kyrkomötets största nomineringssgrupp.

Stor andel ledamöter som lämnar kyrkomötet har även Fria Liberaler i Svenska kyrkan (Fisk) och Kristdemokrater i Svenska kyrkan (KR). I båda grupperna kandiderar tre av sju ledamöter inte för omval.

Till dem som ställer upp för omval för S hör gruppledaren Jesper Eneroth, Göteborgs stift, och kyrkostyrelsens ordförande Wanja Lundby-Wedin, Stockholms stift, tidigare ordförande i LO. Även statsminister Stefan Löfvens fru Ulla Löfven, Stockholms stift, ställer upp för en ny mandatperiod. Det gör även veteranen Britas-Lennart Eriksson, 69, tidigare stiftsdirektor i Västerås, som varit med ända sedan 1983.

En S-ledamot som slutar är Anna Karin Hammar, tidigare stiftsadjunkt i Uppsala stift och profilerad debattör i bland annat Mellanösternfrågor i kyrkomötet.

– Jag har gjort två mandatperioder i kyrkomötet och fyllt 70 år, så jag vill nu lämna plats för yngre förmågor. Självklart fortsätter jag att stödja socialdemokraterna, säger Anna Karin Hammar.

 

 

Kyrkomötets näst största grupp Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk) mister sin veteran Hans-Olof Andrén som varit med i kyrkomötet ända sedan 1983. Det var det året som det reformerade kyrkomötet med 251 valda ledamöter och biskopar utan rösträtt inrättades. Fram tills dess bestod kyrkomötet av 96 ledamöter varav de då 13 biskoparna var självskrivna ledamöter.

– Nu har jag fyllt 74 år. Jag tycker att jag gjort mitt och vill sluta i tid, säger Hans-Olof Andrén, pensionerad professor på Chalmers.

– Jag gör mitt 40:e kyrkomöte i höst. Med två veckor per år har jag varit på kyrkomötet sammanlagt mer än ett år.

Bland de viktigaste besluten han har varit med om nämner han ny psalmbok och kyrkohandbok 1986, kyrka stat-beslutet 1995 och tre veckors utskottsarbete med den nya kyrkoordningen vid kyrkomötet 1999.

Centerpartiet (C) har 34 ledamöter. Av dem är det minst 10 som kommer att tacka för sig vid höstens kyrkomöte. En elfte kyrkomötesledamot står så långt ned på C:s lista att han inte ser ut att väljas om. Men riksdagsledamot Magnus Ek, Linköpings stift, vill fortsätta som ledamot i kyrkomötet. Däremot har den tidigare CUF-ordföranden meddelat att han inte kommer att fortsätta i riksdagen efter valet 2022. Även kyrkomötets ordförande Karin Perers, Västerås stift, kandiderar för en ny mandatperiod, liksom hennes stiftskollega Anders Åkerlund, 80, kyrkomötets ålderman som även han varit med ända sedan 1983.

Bland de C-ledamöter som slutar märks lantbrukaren Inga Alm, Uppsala stift, som varit med i kyrkomötet ända sedan 1998.

Av SD:s 24 ledamöter är det bara drygt hälften, 13 stycken, som kandiderar igen. Det kommer alltså att bli många nya SD-ledamöter i kyrkomötet om partiet behåller sin andel av rösterna. Sedan SD kom in i kyrkomötet 2001 med två ledamöter har de ökat sin andel av rösterna i kyrkomötet i varje val och i kyrkovalet 2017 fick gruppen 9,3 procent av rösterna, betydligt mindre än vad partiet fick i det senaste riksdagsvalet, 17,5 procent.

– Målsättningen är att gå framåt starkt även i det här valet. Det viktiga är att få förtroende för den kyrkopolitik vi driver, säger gruppledaren Aron Emilsson, Göteborgs stift.

Bland de SD:are som slutar märks riksdagsledamoten Julia Kronlid, Stockholms stift, som varit flitig i kyrkomötets talarstol. Men även fem andra av hennes riksdagskollegor lämnar kyrkomötet.

– Vi har nio riksdagsledamöter i kyrkomötet. Vi vill behålla viss kontinuitet och samtidigt lyfta fram andra.. Några vill lämna över stafettpinnen och koncentrera sig på riksdagen. Jag tycker ändå att vi har en stark laguppställning, säger Aron Emilsson.

Han, Erik Westroth, Växjö stift, och David Lång, Stockholm, är de enda SD-ledamöterna som också sitter i riksdagen som kandiderar för omval till kyrkomötet.

I gruppen Borgerligt alternativ (BA) slutar ett tungt namn: gruppledaren kyrkoherde Mats Hagelin, Lunds stift, som också suttit i kyrkomötet i många år och sedan 1998 i kyrkostyrelsen.

Anna Karins Hammar, S, Hans-Olof Andrén, Posk, och Mats Hagelin, BA, lämnar sina uppdrag. Foto: Magnus Aronson/Ikon

– Jag lämnar kyrkomötet av hälsoskäl men sitter kvar i stiftet. Jag tycker det att det varit roligt och intressant att vara med, säger Mats Hagelin.

BA har också ett tungt nytt namn: riksdagsledamoten och tidigare finansborgarrådet i Stockholm, Kristina Axén Olin. Hon har tidigare bland annat suttit i styrelsen för Ersta diakoni.

I gruppen Öppen kyrka – en kyrka för alla väljer bara en ordinarie ledamot, Hanna Unger, Göteborgs stift, att inte kandidera för omval. En nygammal kandidat är kyrkoherde Eric Muhl, Göteborgs stift, som ser ut att kunna återkomma i kyrkomötet efter en mandatperiod utanför kyrkomötet.

Vänstern i Svenska kyrkan har också liten omsättning bland sina kyrkomötesledamöter. Den enda av de sju ledamöterna som inte ställer upp för omval är den tidigare riksdagsledamoten Anki Erdmann, som varit med i kyrkomötet sedan 2002. Ny ledamot efter henne kan bli Britt Björneke, tidigare kommunalråd i Huddinge kommun, söder om Stockholm.

I Frimodig kyrka har den färgstarke prästen Dag Sandahl länge varit den tydligaste profilen. Efter en period som ersättare, lämnar han nu kyrkomötet helt.  Han gjorde sina första framträdanden i det gamla kyrkomötet mandatperioden 1979–1982. Prästen Stefan Aro kandiderar inte i Luleå stift. I övrigt är det bara gamla bekanta namn.

Ordförande Jan-Eric Emilsson berättar att gruppen ställer upp i flera kyrkofullmäktigeval än 2017 och även har fler kandidater i både till stiftsfullmäktige och kyrkomötet i år än 2017.

Kristdemokrater i Svenska kyrkan fick knappt tre procent av rösterna i kyrkovalet 2017 när moderpartiet, Kristdemokraterna, låg mycket lågt i opinionsmätningarna. Av de sju ledamöterna är det tre som inte kandiderar igen: Torbjörn Arvidsson, Luleå stift, prästerna Alve Svensson, Lund stift, och veteranen Anders Novak, 76, tidigare kyrkoherde i Kungholms församling (numera en del av Västermalms församling). Han har varit med ända sedan 2002.

Fisk fick liksom KR knappt tre procent och sju mandat i förra valet. Under mandatperioden har gruppledare Kenneth Nordgren slutat sedan han fick nytt jobb som rektor för Svenska kyrkans utbildningsinstitut i Uppsala. Prästen Leif Nordenstorm, Uppsala, fortsätter som gruppledare. Prästen Anna Ekström kan göra en comeback i kyrkomötet.

Av Miljöpartister i Svenska kyrkan de grönas sex ledamöter ställer två upp till omval. Marja Sandin-Wester ser att fortsätta som gruppledare. Bland de nya märks tidigare kyrkoherden i i Södra Sandsjö församling Carl-Henrik Henriz, 78 år.

Fakta: 14 grupper ställler upp i kyrkovalet

I valet till kyrkomötet ställer även grupperna Alternativ för Sverige, Kyrklig samverkan i Visby stift och den nya nomineringsgruppen Miljövänner i Svenska kyrkan upp (gruppen ska byta namn). Totalt konkurrerar 14 nomineringsgrupper om 249 av kyrkomötets 251 mandat i kyrkovalet den
19 september.

Två platser i kyrkomötet väljs i särskild ordning av utlandsförsamlingarna. Den processen är inte klar i skrivande stund.