Kyrkomötets näst största grupp Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk) mister sin veteran Hans-Olof Andrén som varit med i kyrkomötet ända sedan 1983. Det var det året som det reformerade kyrkomötet med 251 valda ledamöter och biskopar utan rösträtt inrättades. Fram tills dess bestod kyrkomötet av 96 ledamöter varav de då 13 biskoparna var självskrivna ledamöter.
– Nu har jag fyllt 74 år. Jag tycker att jag gjort mitt och vill sluta i tid, säger Hans-Olof Andrén, pensionerad professor på Chalmers.
– Jag gör mitt 40:e kyrkomöte i höst. Med två veckor per år har jag varit på kyrkomötet sammanlagt mer än ett år.
Bland de viktigaste besluten han har varit med om nämner han ny psalmbok och kyrkohandbok 1986, kyrka stat-beslutet 1995 och tre veckors utskottsarbete med den nya kyrkoordningen vid kyrkomötet 1999.
Centerpartiet (C) har 34 ledamöter. Av dem är det minst 10 som kommer att tacka för sig vid höstens kyrkomöte. En elfte kyrkomötesledamot står så långt ned på C:s lista att han inte ser ut att väljas om. Men riksdagsledamot Magnus Ek, Linköpings stift, vill fortsätta som ledamot i kyrkomötet. Däremot har den tidigare CUF-ordföranden meddelat att han inte kommer att fortsätta i riksdagen efter valet 2022. Även kyrkomötets ordförande Karin Perers, Västerås stift, kandiderar för en ny mandatperiod, liksom hennes stiftskollega Anders Åkerlund, 80, kyrkomötets ålderman som även han varit med ända sedan 1983.
Bland de C-ledamöter som slutar märks lantbrukaren Inga Alm, Uppsala stift, som varit med i kyrkomötet ända sedan 1998.
Av SD:s 24 ledamöter är det bara drygt hälften, 13 stycken, som kandiderar igen. Det kommer alltså att bli många nya SD-ledamöter i kyrkomötet om partiet behåller sin andel av rösterna. Sedan SD kom in i kyrkomötet 2001 med två ledamöter har de ökat sin andel av rösterna i kyrkomötet i varje val och i kyrkovalet 2017 fick gruppen 9,3 procent av rösterna, betydligt mindre än vad partiet fick i det senaste riksdagsvalet, 17,5 procent.
– Målsättningen är att gå framåt starkt även i det här valet. Det viktiga är att få förtroende för den kyrkopolitik vi driver, säger gruppledaren Aron Emilsson, Göteborgs stift.
Bland de SD:are som slutar märks riksdagsledamoten Julia Kronlid, Stockholms stift, som varit flitig i kyrkomötets talarstol. Men även fem andra av hennes riksdagskollegor lämnar kyrkomötet.
– Vi har nio riksdagsledamöter i kyrkomötet. Vi vill behålla viss kontinuitet och samtidigt lyfta fram andra.. Några vill lämna över stafettpinnen och koncentrera sig på riksdagen. Jag tycker ändå att vi har en stark laguppställning, säger Aron Emilsson.
Han, Erik Westroth, Växjö stift, och David Lång, Stockholm, är de enda SD-ledamöterna som också sitter i riksdagen som kandiderar för omval till kyrkomötet.
I gruppen Borgerligt alternativ (BA) slutar ett tungt namn: gruppledaren kyrkoherde Mats Hagelin, Lunds stift, som också suttit i kyrkomötet i många år och sedan 1998 i kyrkostyrelsen.