S:t Johannes församling i Stockholm är en av innerstadsförsamlingarna som är föremål för en utredning om samgående. Ett förslag på bordet är att Adolf Fredrik, Gustav Vasa, S:t Johannes, S:t Matteus och Domkyrkoförsamlingen ska gå ihop till ett pastorat eller en församling. Själv önskar S:t Johannes gå samman med Engelbrekts församling.
"Kyrkan blir över"
Hur det än blir i framtiden så har S:t Johannes församling kommit fram till att man behöver sälja en av sina två kyrkor.
– Det principiella beslutet har tagits. Den här kyrkan blir lite över hur man än gör det. Så det är ambitionen, säger kyrkofullmäktiges ordförande Hans von Schreeb.
I maj beslutade kyrkofullmäktige att ”ge kyrkorådet i uppdrag att närmare undersöka möjligheterna att avyttra S:t Johannes kyrka på för församlingen fördelaktiga villkor, om möjligt på sådant sätt att kyrkbyggnaden även fortsättningsvis kommer att användas som en aktiv kristen kyrka.”
En arbetsgrupp utsågs med mandat att förhandla för församlingens räkning.
Katolska stiftet möjlig köpare
Både Polska katolska missionen och Ukrainska missionen firar gudstjänst i kyrkan och i Stockholms stifts utredning om strukturförändringen framgår att Stockholms katolska stift är en tänkbar köpare. Men Hans von Schreeb vill inte kommentera uppgifterna om köparen eftersom församlingen är mitt inne i en förhandlingsprocess.
– Jag får inte säga något om vem som är trolig köpare, det kan finnas flera.
När ska beslut om försäljningen fattas?
– Det kan jag inte riktigt svara på av det enkla skälet att jag sitter mitt i det, det är fastighetsbildningsfrågor och ganska komplexa saker som jag inte riktigt råder över.
Hur mycket pengar hoppas ni få?
– Det kan jag inte svara på heller förrän det är klart.
Församlingen behöver pengar
S:t Johannes församling har en ansträngd ekonomi. En omfattande renovering av S:t Johannes kyrkas torn pågår och den beräknas kosta 56 miljoner. Kyrkoantikvarisk ersättning och kyrkounderhållsbidrag täcker 18 miljoner av kostnaden.
För att finansiera renoveringen sålde kyrkofullmäktige en av församlingens fastigheter där det fanns kontorslokaler, samlingssal och hyresrätter. Domkapitlet upphävde beslutet, församlingen genomförde försäljningen trots det. Den inbringade 86 miljoner kronor.
Under trappan till S:t Johannes kyrka byggdes en församlingssal av två gravkor. Den invigdes i mars 2019 och kostade drygt 55 miljoner kronor.
Intill S:t Johannes kyrka finns en kyrkogård och en klockstapel från 1600-talet. Båda två föreslås bli kvar i församlingens ägo efter en försäljning av kyrkan.