Forskningsrapport: Svenskar alltmer negativa till islam

Som rapport
Enligt SOM-institutets nya rapport kallar sig drygt hälften av de svarande kristna. Inställningen till islam blir mer negativ. Foto: Adam Ihse/TT, Henrik Montgomery/TT

En stor enkätundersökning visar att svenska folket värderar kristendom, islam och judendom väldigt olika.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Som rapport
Enligt SOM-institutets nya rapport kallar sig drygt hälften av de svarande kristna. Inställningen till islam blir mer negativ. Foto: Adam Ihse/TT, Henrik Montgomery/TT

Kristendomen är svenskarnas favoritreligion, åtminstone om man ska tro SOM-institutets rapport Alla är inte lika. Den har sammanställts av Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, och bygger på institutets årliga enkätundersökning. 

Fler negativa sedan sist

Enligt rapporten är 46 procent av svenskarna positivt inställda till kristendomen, därefter kommer buddhism och judendom. 

Islam har motvind. Hela 57 procent av de som svarat är negativt inställda till islam, vilket är en större andel än 2018 då frågan senast ställdes. 

Sett till partisympatier är det vänsterpartister som är minst negativa till islam, medan, föga överraskande, sverigedemokrater är mest negativa. Även kristdemokrater och moderater är starkt negativa till islam.

Fler än hälften kristna

Om fler har en skeptisk inställning till islam, så gör judendomen en resa åt andra hållet. År 2011 hade var tredje svensk negativa attityder till judendomen, i dag är det var fjärde.

I enkäten har svenskarna också fått svara på vilken livsåskådning som de identifierar sig med. Av de svarande säger 53 procent att de är kristna, 13 procent uppger agnostiker och 31 procent annat. Endast 3 procent uppger att de är muslimer.

Stöd för religionsfrihet 

SOM-institutet har också ställt frågan om invandrare ska ha rätt att fritt utöva sin religion i Sverige. 35 procent av alla tillfrågade instämmer helt i att invandrare fritt ska kunna göra det, den högsta siffra som SOM uppmätt.. Muslimer är de som starkast stöder rätten att fritt utöva sin religion, medan bara 22 procent av katolikerna instämmer i att invandrare ska ha rätt att fritt utöva sin religion.

I enkäten ställs också frågan om religionsfriheten är hotad. Hälften av de svarande håller helt eller delvis med om det. Nästan var tredje muslim håller helt med om att religionsfriheten är hotad. Även katoliker är oroade över att den ska inskränkas.