2018 besökte 8,8 procent av de tillfrågade en kyrka under första advent. Förutom kyrkogårdsbesök i samband med Alla helgons dag gör detta första advent till den kyrkohögtid som lockar flest besökare.
Det är kyrkokansliet i Uppsala som i en årlig enkät frågar allmänheten om kyrkobesök i samband med högtider.
Med stigande ålder ökar andelen svarande som går i kyrkan. I åldersgruppen 16–29 år gick 6,4 procent i kyrkan på första advent men hela 20,7 procent av de tillfrågade över 76 år.
I 2011 års riks-SOM-undersökning framgick det att 13 procent av Sveriges befolkning var i kyrkan på första advent. Kyrkokansliet ställer frågan på samma sätt som i SOM-undersökningen men metoderna för svarsinhämtning ser annorlunda ut och därför går det inte att jämföra siffrorna rakt av.
Sedan 70-talet har det förts kyrkostatistik över antalet besökare under ett år men med den årliga enkäten vill man se hur besöken fördelar sig över året.
Åtta församlingar i Sverige deltar just nu i ett pilotprojekt där de löpande rapporterar antalet besökare. Från januari 2020 kommer alla församlingar som vill kunna rapportera detta och då kunna följa sin statistik. Om projektet slår igenom och många församlingar ansluter sig kommer frågorna om gudstjänstbesök i den årliga enkäten inte att behövas.
I många församlingar runt om i landet pågår förberedelserna inför adventsfirandet. I till exempel Falu pastorat, Västerås stift, bjuder kyrkoherde Christina Eriksson in till flera adventsfikan under december.
– Jag ville göra något positivt under den mörkaste delen av året. Det finns många ensamma människor och för dem kan helgen vara något negativt då de blir ännu ensammare. Därför startade jag adventsfikat på fredagseftermiddagar, säger hon.
Fikastunden håller på i två timmar, men man får komma och gå som man vill. Intäkterna för fikat går till Act Svenska kyrkan.
– Ett år berättade jag om Act Svenska kyrkans arbete mot könsstympning och kränkning av flickor. Då var det en man som helt spontant berättade om sitt liv. Han hade varit biståndsarbetare i Etiopien. Vid ett annat tillfälle var det en kvinna som läste en julberättelse, säger Christina Eriksson.
I år kommer hon inte hinna hålla adventsfika varje fredag utan det blir två fredagar och en tisdag då alla som vill kan komma och fika. Fikastunderna är förlagda till tre olika församlingshem inom pastoratet.
I Västerås pastorat kommer man främst att satsa på musik under advent och jul. Det blir både konserter och mer allsångsliknande tillställningar. Lördagen före första advent hålls en folkmusikmässa, Himmelen inom av Anders Nyberg. Rock- och popkören EPOS kommer också att hålla konsert och samla in pengar till Musikhjälpen som hålls i just Västerås i år.
– I Önsta församling har vi haft öppet hus för barnfamiljer en söndag i månaden under hösten med skapande verksamhet. Där kommer vi att ha åsneridning på första advent, säger Daniel Eklund, kyrkoherde i Västerås pastorat.