Kyrkvindens äger två av tio vindkraftverk i en vindpark i Vänern. Men verken börjat bli gamla och behöver rustas upp eller bytas ut. Ett är i så dåligt skick att det stått stilla sedan i höstas.
– Det har uppvisat sådana skador att man helst skulle man vilja byta ut det. Det är ett något ålderstigets verk och det är svårt med reservdelar, säger Göran Jacobsson som varit vd för Kyrkvinden ända sedan starten 2005.
Runt 65 miljoner behövs
Enligt beräkningar som föreningen gjort skulle det kosta runt 60–65 miljoner att få båda vindkraftverken att fungera optimalt igen. Göran Jacobsson påpekar dock att det alltid är svårt att uppskatta kostnader när det rör sig om vindkraftverk i vatten.
Men föreningen har inga 60 miljoner. Kyrkvinden har gått back i princip varje år sedan starten och man har behövt skriva ner värdet på maskinerna. För år 2022 redovisade föreningen ett minusresultat på över en halv miljon.
– Medlemmarna har inte fått någon utdelning i form av pengar utan i form av lägre elpriser, säger Göran Jacobsson.
Mellan 2010 och 2019 kunde medlemmarna köpa el till ett pris som alltid var lägre än marknadspriset, 25 öre per kilowattimme, inklusive moms.
– Då räknade vi fram en hyfsad avkastning motsvarande 3–4 procent. Men långsiktigt har vi inte kunnat behålla värdet på verken.
Snabb teknisk utveckling
Sedan dess har efterfrågan på förnybar el ökat stort och från 2020 har elpriserna varit så volatila att det inte gått att ha en sådan prismodell. Kyrkvinden har dock precis bytt elleverantör och kommer att återgå till modellen med fast elpris för medlemmarna. Det beräknas nu att ligga på 98 öre per kilowattimme.
I oktober skickades en enkät ut till alla Kyrkvindens medlemmar för att undersöka intresset för att investera nya pengar för att rusta upp eller byta ut verken.
– Antingen rustar man upp båda eller så byter man eller reparerar ett verk, så kanske man kan tjäna in lite mer pengar och ta det andra senare.
– Den tekniska utvecklingen går fort och där det finns möjlighet så byter de ut gamla verk och sätter upp nya större. Det skulle vi kunna göra på samma fundament.
Svalt intresse bland medlemmarna
Göran Jacobsson uppskattar att knappt hälften av medlemmarna svarat på enkäten.
– Några stycken, däribland en riktigt stor aktör, är beredda att satsa nya pengar. Några fler tycker att man ska avveckla verksamheten och en tredje grupp tycker att det här är något som stift och nationell nivå borde satsa på i stället.
Vad tänker du om att det verkar vara ett svalt intresse?
– Det är ett annat läge nu i Svenska kyrkan än för 15 år sedan. När kyrkan lämnade staten var det ganska gott om pengar. Men det är viktigt att tillgången på förnybar el fortsätter att öka.
Växjö stift tveksam till investering
Växjö stift tillhör de medlemmar som svarat att man i nuläget inte har som ambition att investera mer pengar i Kyrkvinden. Stiftsdirektor Camilla Ruben skriver till Kyrkans Tidning att mer underlag och en bredare diskussion behövs för att stiftet ska kunna fatta ett slutgiltigt beslut i frågan:
”Stiftsstyrelsen menar att tillgången till förnybar el är mycket viktig, både för kyrkan och för samhället i stort. Den menar vidare att finns flera olika sätt att säkra tillgången till förnybar el än att själv vara med och driva ett vindkraftverk.”
Under 2023 producerade Kyrkvindens kraftverk 8,1 GWh (gigawattimmar) el och sedan start handlar det om 121 GWh. Enligt Svenska kyrkans färdplan för klimatet innebär kyrkans runt 20 000 byggnader en energiförbrukning på cirka 500 GWh per år.
Kyrkvinden kommer hålla ett styrelsemöte i februari. Då ska beslut om framtiden fattas.