Det är tydligt att avståndet till Uppsala är stort, inte bara räknat i mil. Man är orolig för att makten över skogen ska flytta ännu längre bort, till kyrkostyrelsen och kyrkokansliet. Då tycker de redan att stiftsförvaltningen i Karlstad agerar för självsvåldigt med prästlönetillgångarna.
– Det är en skrämmande utveckling där församlingarna får allt mindre att säga till om. Vi som har råvaran, skogen, borde få tycka till, säger Anders Rådström.
De ser klimatförändringarna
Men hur ser de då på skogsutredningens förslag? Ja, det är inte mycket som finner nåd hos dem. Kyrkoherden betonar att de alls inte är några klimatförnekare, men att de inte tror att vägen fram är att låta skogen stå.
– Jag tror mer på att generellt betona sparsamhet på alla områden för att nå klimatneutralitet, säger han.
Men att skydda den biologiska mångfalden då? De säger att den mångfalden finns, även på områden som varit hårt nyttjade sedan 1800-talet. Det nuvarande skogsbruket är inte ett hot mot rödlistade arter.
– Självklart ska vi prioritera den biologiska mångfalden, och det har vi gjort sedan skogsvårdslagen infördes. Men det behövs inga ytterligare pålagor, säger Anna Nyström.
Jakt kan vara andlig hållbarhet
De vänder sig också mot att de skulle negligera den andliga hållbarheten. Här lever man inte bara av skogen, utan också i den.
– Andlig hållbarhet är när man tar motorsågen och går ut och jobbar i skogen, eller när man tar hinken och plockar bär, eller när du tar bössan på axeln och går ut och jagar. Skogen är ju en andlig värld som du står i samklang med när du brukar den, säger Anders Rådström .
Skogen är skattkistan
Efter samtalet i församlingsgården tar Anders Rådström och Hans Nordberg med oss upp längs berget, till mark som ägs av församlingen.
– Det lär ha varit någon som somnade i kyrkan och som skämdes så mycket efteråt att han testamenterade skogen, säger Hans.
Här växer tallarna som i en odling. I varje avgränsat område är träden jämnhöga, redo att avverkas tillsammans när de växt sig tillräckligt stora.