Här visas Elisabeth Ohlsons utställning Ecce homo

Ecce homo i Högsbo kyrka

Personal i Högsbo kyrka hänger Elisabeth Ohlsons tavla Nattvarden under en mosaikfris som visar den sista måltiden. Foto: Lotta Emgård

Under två veckor i november finns nyligen bortgångna Elisabeth Ohlsons fotoutställning återigen att se. Den är på utlån från Alingsås pastorat som köpte in utställningen förra året, då Ecce homo firade 25 år.  

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Ecce homo i Högsbo kyrka

Personal i Högsbo kyrka hänger Elisabeth Ohlsons tavla Nattvarden under en mosaikfris som visar den sista måltiden. Foto: Lotta Emgård

När konstnären och fotografen Elisabeth Ohlssons fotosvit Ecce homo, som visar queerpersoner i moderna tolkningar av Bibelberättelser, ställdes ut första gången 1998 blev rubrikerna stora. När Ecce homo sedan visades i Uppsala domkyrka ledde det till att påven ställde inte ett besök av ärkebiskopen i Rom.

Nu visas Ecce homo för första gången sedan Elisabeth Ohlssons död. Hon gick bort den 30 oktober, 63 år gammal.

Högsbo kyrka i Göteborg står värd. Inför vernissagen slingrade sig kön lång på trottoaren utanför och 500 besökare tog plats i kyrkan.

"En manifestation av hennes livsverk"

Att Ecce homo skulle komma till kyrkan var beslutat sedan i februari. Men det är fint att få visa den i samband med Elisabeth Ohlsons bortgång, säger Anders Leitzinger, kyrkoherde i Carl Johans pastorat, som Högsbo kyrka tillhör.

– Det blir en manifestation av hela hennes livsverk och den betydelse hon har haft för Svenska kyrkan.

Anders Leitzinger

Fotografierna gör sig extra bra i Högsbo kyrka, tycker Anders Leitzinger. Kyrkan är utsmyckad med en mosaikfris som gestaltar Jesu liv och Elisabeth Ohlsons konst har hängts under motsvarande motiv på frisen.

– Vi som varit med ett tag trodde att de här frågorna var avgjorda en gång för alla. Men vi ser ju runt om i världen hur hat växer och att transpersoner och drag queens fortfarande är ifrågasatta. Även om det inte är så i våra sammanhang, är det fortfarande angeläget i ett större perspektiv, säger Anders Leitzinger.  

Polisen närvarade 

Inför visningen i Högsbo kyrka har fler säkerhetsåtgärder tagits. Under tiden Ecce homo hänger där, 11–21 november, är kyrkan bara öppen när den är bemannad.  Och polisen fanns på plats utanför kyrkan under vernissagen.

– Eftersom vi har varit tydligt i den här frågan har vi haft besök ibland av människor som har velat förstöra för oss och demonstrera. Så vi visste inte riktigt vad som skulle hända.

Men kritikerna har den här gången stannat i kommentarsfälten på Facebook, säger Anders Leitzinger.

– Det har varit fantastiskt fint. Från alla besökare har det bara varit glädje, värme, kärlek och uppskattning. Och många människor har velat uttrycka sin tacksamhet gentemot Elisabeth och skrivit i en kondoleansbok och tänt ljus.

Nytryckt version av Ecce homo

Carl Johans pastorat har lånat utställningen från Alingsås pastorat, som köpte in den inför Ecce Homos 25 års-jubileum förra året.

– Vi kontaktade Elisabeth Ohlson. Det visade sig att utställningen inte fanns kvar i sin helhet, men hon erbjöd sig att trycka upp en ny om vi ville köpa in och förvara den. Nu har församlingar möjlighet att låna den från oss och då går en summa till Elisabeths dödsbo, säger diakon Lena Carin Ängslycke.

Elisabeth Ohlson. Foto: Mikael M Johansson