Eva-Mari Karlsson Kempi diakonvigdes 1992 och har lika länge funderat på diakonens roll i kyrkan. Hon har en master i diakoni med fokus på ledarskap och hoppas att en dag få se en diakon som biskop. Foto: Åke Paulsson
Eva-Mari Karlsson Kempi är en av få diakoner som nominerats som kandidat i ett biskopsval. “Jag kunde inte säga nej för då hade jag motarbetat mig själv” säger hon.
Eva-Mari Karlsson Kempi är stiftsdiakon i Västerås stift. I januari var hon en av åtta som nominerades som kandidat inför biskopsvalet i Skara stift.
– Jag tappade hakan när jag fick frågan, säger hon.
Hon är inte den första diakonen att nomineras som kandidat i ett biskopsval, men hon är en av få. Att se Ninni Smedberg, diakonstrateg i Malmö pastorat, nomineras i ärkebiskopsvalet och i biskopsvalet i Linköpings stift beskriver Eva-Mari Karlsson Kempi som fantastiskt.
Gick inte vidare till hearing
Hela den tid Eva-Mari Karlsson Kempi varit diakon har hon funderat på diakonens roll i kyrkan och vad det betyder att Svenska kyrkan har ett tredelat ämbete.
– Jag insåg då att jag inte kan säga nej för då hade jag motarbetat mig själv.
När de röstberättigade i Skara sedan gick till valurnorna fick Eva-Mari Karlsson Kempi 1,74 procent av rösterna. Inte tillräckligt för att gå vidare och bli biskopskandidat.
Vad betyder det för dig som diakon att ha blivit nominerad?
– Det känns stort och viktigt. Det är klart att det hade varit kul att få komma till hearing och prata om diakoni eller vad en diakon skulle kunna tillföra som biskop, men kanske kommer det att ske någon annan gång eller så är det någon annan som får ta det. Jag tänker att jag är en länk i en kedja.
"En diakon kan tillföra något i biskopsmötets samtal"
En del av biskoparnas uppgift är att skriva biskopsbrev och uttala sig i olika sammanhang, Där tror Eva-Mari Karlsson Kempi att en diakon hade kunnat bidra.
– Biskoparna visar ett enormt bra samhällsengagemang och diakonalt förhållningssätt, men någon som har arbetat i många år som diakon i församling tillför något. Många som är medlemmar uttalar att de är det på grund av det diakonala arbetet. Och då borde man tänka att det är bra om en diakon är med i samtalen i biskopsmötet och när det skrivs biskopsbrev.
– Nästan alla diakoner är utbildade till uppdraget att ha en fot i kyrkan och en fot i samhället och att vara länken däremellan. Det är en del av teologin som kompletterar de andra viktiga teologiska frågorna.
Kan en diakon vara bättre lämpad att vara biskop än en präst?
– Inte bättre, men lika väl lämpad. Präster läser många år teologi och lite människokunskap medan diakoner läser många års människokunskap och lite teologi. Ser man att man kompletterar varandra kan det bli riktigt bra. Jag har erfarenhet av det på församlingsnivå och tänker att samma sak gäller på ledningsnivå.
Eva-Maria Karlsson Kempi tror att en diakon kommer att bli biskop i Svenska kyrkan en dag.
– Sen tar ju saker tid, så det kan hända om 3 år eller om 45.
Läs mer
Fakta: Resultat i nomineringsvalet: antal röster/andel röster
- Ulrica Fritzson: 210/40,54 procent
- Jan Eckerdal: 103/19.8 procent
- Esbjörn Särdquist: 55/10,6 procent
- Karin Enerbäck: 54/10,42 procent
- Stefan Hiller: 33/6,37 procent
- Daniel Tisell: 33/6,37 procent
------------------
- Robert Lorentzon: 21/4,05 procent
- Eva-Mari Karlsson Kempi: 9/1,74 procent
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.