Hon förbereder ett coronasäkrat kyrkoval

- Risken finns att coronaviruset kommer att påverka kyrkovalet. Därför förbereder vi oss så att valet ska kunna genomföras på ett säkert sätt, säger Anki Bondesson. Foto: Gustaf Hellsing /Ikon, Mikael M. Johansson

Kyrkovalledare Anki Bondesson har tillsammans med Folkhälsomyndigheten och Valmyndigheten diskuterat hur pandemin kan påverka kyrkovalet. "Vi förbereder oss för att coronaviruset finns kvar även då."

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Kyrkovalet Corona
- Risken finns att coronaviruset kommer att påverka kyrkovalet. Därför förbereder vi oss så att valet ska kunna genomföras på ett säkert sätt, säger Anki Bondesson. Foto: Gustaf Hellsing /Ikon, Mikael M. Johansson

– Vi vet inte hur det kommer att vara den 19 september 2021, men risken finns att coronaviruset kommer att påverka på något sätt. Därför förbereder vi oss för att valet ska kunna genomföras på ett tryggt och säkert sätt, säger Anki Bondesson, kyrkovalledare på kyrkokansliet.

På mötet med Folkhälsomyndigheten och Valmyndigheten föredrogs de generella råden, som rutiner och råd om att handsprit ska finnas tillgängligt, hur antalet människor i lokalerna ska begränsas, hur avstånd ska hållas. Själva valprocessen drogs också.

– Ner på konkret nivå ska vi ta fram råd och material tillsammans med stiften så att valnämnderna och så småningom de röstande får rätt förutsättningar. Vi har flera olika delar i processen som ska hanteras, rösttillfället, hanteringen i vallokalen och rösträkningen.

Anki Bondessson tror att antalet poströstande kommer att bli fler om viruset finns kvar. Hur ska dessa paket hanteras säkert utan risk för missbruk? Hur många fler brevröstpaket ska tryckas och distribueras?

– Det är stiften som ansvarar för bemanning och organisation, exempelvis vad gäller sluträkningen. Om antalet brevröster ökar, kommer resultatet att dröja längre, säger Anki Bondesson.

Efter årsskiftet kommer ett nytt möte med Folkhälsomyndigheten att hållas.

– Hade vi haft valet i början av pandemin hade det varit mycket svårare. Vi har lärt oss mycket sedan i mars.

Fakta: Kyrkovalet

Valdeltagande 2017: 19, 1 procent, 2013: 12,8 procent

Medlemmar i Svenska kyrkan som är 16 år och äldre, kan rösta

660 nomineringsgrupper registrerade i dagsläget, nya grupper kan registreras till den 15 april nästa år

Valet hålls den 19 september 2021