Svenska kyrkan skrev också ett brev. Hela familjen har varit en del av kyrkans verksamhet, mest i barnverksamheten. Både pysselkvällar och barnkören har hjälpt till med språkutvecklingen. Anastasiia deltog även i kyrkans språkkurser som erbjöds under en period. Och så var det kyrkans utflykter.
Får stanna
– För ett tag sedan åkte vi tillbaka till ett vattenfall som vi besökte med kyrkan när Viktor var liten. Vi har fått hjälp med att utforska Sverige, säger hon.
Arbetsgivare, idrottsföreningar, kyrkan och medborgare har alla bidragit till att familjen integrerats på ett bra sätt. Anastasiia Borysenko tror att alla pusselbitarna har haft en bidragande roll till det positiva besked som nådde familjen för några veckor sedan. Hela familjen får stanna.
– Vi har byggt en stark koppling till Sverige. Vi har arbetat och haft en inkomst under hela vår tid här.
Hur ser du på framtiden?
– Jag tror inte att det är möjligt för oss att besöka vårt gamla hem på minst tio år till. Kanske när Viktor blivit stor. På sociala medier följer jag volontärer som arbetar med att dela ut mat till de som fortfarande bor kvar. Där får jag mer detaljerad information än medierna kan ge, säger hon.
Har inget val
Ryssarna delar ut medborgarskap till människor i ockuperade områden och många väljer att ta emot det.
– De har ofta inget val. De som är kvar är de som är gamla eller oförmögna att ta sig därifrån. Tackar de nej får de ingen pension. Hur ska de då klara sig? De som bor där vill bara att kriget ska ta slut, säger hon.
Alla unga har flyttat därifrån. Vissa till Europa och andra till Ryssland. Inte för att de har empati för landet menar hon, utan för att de kan språket och har släktingar där.
"Skrämmande"
Nu talar USA och Ryssland om ett slut på kriget, över huvudet på alla som är drabbade.
– Det är skrämmande att Ukraina inte får vara med i fredsförhandlingarna. Jag tror inte att det blir en fred, en vapenvila är troligare, säger Anastasiia Borysenko.