Ingela Hageman tolkar påsken i konstverk som lever

Konstnär Ingela Hageman ställer just nu ut sin konst i Skara domkyrka. Foto: Marcus Gustafsson

Skara domkyrka är platsen för det sorgliga och glädjefyllda när konstnären Ingela Hageman tolkar det som sker i ett levande konstverk som förändras under hela passions- och påsktiden.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Påsk Konst

Konstnär Ingela Hageman ställer just nu ut sin konst i Skara domkyrka. Foto: Marcus Gustafsson

Energi att förstå påskens budskap och inspiration till andliga upplevelser är det kärleksfulla budskapet som Ingela Hageman bland annat vill förmedla genom utställningen Helighetens tid – från Marie bebådelse till uppståndelse i Skara domkyrka. 

– Och skönhet, jag vill ge vidare det vackra, lägger hon till.

Som en Stockholmsbaserad konstnär med Sverige som arbetsfält är det numera många kyrkor hon lärt känna under åren som hon ställt ut sin konst i kyrkorum.

– Men att få ställa ut här i katedralen är något alldeles särskilt, det är som om väggarna och platsen talar till mig. Det är mycket som händer i mötet med människorna som upplever min konst. Utställningen förändras och konsten blir levande i det som sker, här och nu.

Ingela Hageman tror mycket på tillfälligheternas spel som för människor framåt och samman. Hennes eget möte med domkyrkan i Skara var starkt.

– Jag var i Varnhems klosterkyrka och fick efter ett samtal med kyrkoherden där en ingivelse att åka till Skara domkyrka. Här mötte jag en sådan vänlig person som visade runt. Det var domkyrkokaplanen Per Larsson och genom honom fick jag så småningom ja på min fråga att ställa ut här.

Uppdraget i domkyrkan var stort och speciellt och ställde ­andra krav på henne jämfört med tidigare.

– Utställningen kändes så viktig och processen har gått från att jag vandrat runt i cirklar i hemsk skaparångest till ett flöde. När jag kommit så här långt, känner jag att jag kan dö lugnt nu. Så glad är jag att jag fick göra det här, säger hon och skrattar.

– Jag är öppen för synkroniciteter och känner inåt. Jag går mycket på de signaler som jag får från högre ort. Som det här med törnekronan, förklarar ­Ingela ­Hageman och berättar hur hon gick ut i  katedralen när något hände. 

– Jag fick en ingivelse att lägga ner en törnekrona i fönstret ner mot kryptan, trots att jag inte brukar jobba med taggiga hårda saker. När jag berättade om mina planer för Per Larsson sa han: Jaha, mitt emot törnealtaret. 

– Jag hade ingen aning om hur stort och viktigt Brynolfs törne­altare är i Skara eftersom biskop Brynolf fick en törnetagg ur Kristi ursprungliga törnekrona av norska kungen 1304. Men jag hade känt något. Det var fantastiskt!

Utställningen består av tre delar, jungfru Maria-delen som började i samband med bebådelsen, med Mariabilder, installationer och kors som Ingela Hageman förknippar med henne.

Del två är stilla veckan med konst förknippad med Kristus. Stora Kristusporträtt med inspiration av svepeduken, törnekrona och kors gestaltar den stilla veckan innan uppståndelsen tar vid, då törnekronan slår ut med gula påskliljor.

Ingela Hageman arbetar med flera olika tekniker, som datorgrafik, foto- och videokonst, webbdesign, screentryck och installationskonst, men även i trä som det stora uppståndelsekors som hon nyligen tillförde utställningen och tyg.

Kyrklig konst är aktuell på många platser i Sverige just nu. På stiftsgården Stjärnholm visas Maria Dahlins korsutställningen Spillbitar. Konfirmander på plats har slipat egna kors att ha i fickan och upplevt stilla veckans evangelium genom akvareller i parken. Utställningarna finns kvar till annandag påsk.

Fakta: Utställningen

Helighetens tid – från Marie bebådelse till uppståndelse består av tre delar, första delen jungfru Maria började med bebådelsen, Mariabilder, installationer och kors.

Del två är stilla veckan med konst associerad med Kristus. Stora Kristusporträtt med inspiration av svepeduken, törnekrona och kors gestaltar den stilla veckan innan uppståndelsen tar vid, då törnekronan slår ut med gula påskliljor.

Utställningen i Skara domkyrka pågår fram till den 1 maj.