– Jag upplever att väldigt fundamentala frågor står på spel. Historien har lärt oss att där hot och hat härskar i det offentliga samtalet, följer våld. Jag har själv sett det ske under min uppväxt i Chile, säger Martin Junge, generalsekreterare för Lutherska världsförbundet (LWF).
Han berättar att relationen mellan medlemskyrkorna i Lutherska världsförbundet är nära och att samarbetsorganet håller koll på vad som händer i olika delar av världen.
I början av april meddelade ärkebiskop Antje Jackelén att hon tar en paus från Twitter. Orsaken är att hon utsatts för hot och hat på plattformen.
Det fick Martin Junge att reagera starkt. Förra veckan skickade han brev till kultur- och demokratiminister Amanda Lind, riksdagens talman och till ordföranden i kyrkomötet.
I breven uttrycker han oro över näthatet riktat mot ärkebiskopen och över utvecklingen i Sverige, och många andra länder, i stort:
”Jag skriver det här brevet för att framföra Lutherska världsförbundets växande oro över det offentliga samtalet i Sverige, där hot, hat och demonisering av ”de andra” blir allt vanligare. Historien har lärt oss att där hot och hat uttrycks i det offentliga rummet kommer våld att följa som en konsekvens, demokratin att undermineras och mänskliga rättigheter försummas.”
– Jag anser att det är ett gemensamt ansvar för regeringen, civilsamhället och organisationer att tillsammans arbeta för en offentlighet som är öppen för alla, där ingen mobbas eller tvingas bort, säger Martin Junge.
Vad anser du behöver göras åt det här problemet som du ser?
– Det är framför allt viktigt att reagera när sådana här saker händer. Att adressera och lyfta dem på konstruktiva sätt, så att hot och hat inte får ta plats och normaliseras. Om det ges plats, följer våld. Det hände i mitt Chile och det händer på många platser i dag.
Martin Junge har även skrivit en debattartikel som publicerades i Sydsvenskan.
”Med bestörtning har jag tagit emot nyheten om de senaste avskyvärda verbala attackerna mot Svenska kyrkans ärkebiskop. Jag bönfaller er: Välj inte den vägen.”
Ärkebiskopens beslut att lämna Twitter kom bara några dagar efter att hon och Svenska kyrkan yttrat sig över en statlig utredning, som föreslår hårdare språk- och samhällskunskapskrav för immigranter som ansöker om medborgarskap i Sverige. Svenska kyrkan anser att förslaget inte bör genomföras.
I några av hatkommentarerna riktade mot ärkebiskopen på Twitter anklagas hon för att inte stå upp för kristendomen och för att vara en ”islamistkramare”.
Martin Junge skriver i debattartikeln att Lutherska kyrkor alltid kommer att förespråka dialog som en del i ansvaret för att utforma det offentliga rummet och att interreligiös dialog är oerhört angelägen i dag.
Han skriver också att han känner djup tacksamhet till sina föregångare i Lutherska världsförbundet.
”Ett av deras första beslut var att organisera hjälp till flyktingar. Det gjorde de utifrån en djup andlig övertygelse: att älska sin nästa är ett starkt uttryck för tron.
Tillsammans med Svenska kyrkan hjälper LWF idag omkring 3 miljoner flyktingar och fördrivna runtom i världen. Deras namn är inte längre europeiska, som efter andra världskriget ... Inte heller är de flesta av dem kristna, som då. Men de är fortfarande flyktingar. I grunden är allt detsamma: vi hjälper dem för att de är flyktingar, och för att vi är kristna.”