Två krig har utkämpats om Nagorno-Karabach sedan Sovjetunionen splittrades, något som skapat stort lidande och många flyktingar på båda sidor. Det senaste kriget avslutades i november 2020 med en av Ryssland framförhandlad vapenvila.
Nagorno-Karabach är ett område inom Azerbajdzjans gränser som delvis behärskas av armenisk militär, och det har en stor armenisk befolkning och en lång kristen historia. Azerbajdzjan har länge bedrivit en politik där spår av denna armeniska civilisation raderats på de områden man kontrollerar, till exempel har kyrkor och gravplatser vandaliserats, något som bland annat EU-parlamentet har fördömt.
Azerbajdzjans regering anklagar å sin sida styret i Nagorno-Karabach för att förstöra moskéer och andra muslimska kulturarv, men dessa uppgifter är inte verifierade av oberoende organisationer.
Fredsbevarande styrkor från Ryssland finns på plats för att övervaka vapenvilan och har nu rapporterat om brott mot den. Nyligen erövrade azeriska styrkor en armenisk gränsby i Nagorno-Karabach och flera soldater dödades.
– Vi är väldigt oroliga. Omvärlden verkar inte ha tid med mer än en konflikt i taget, säger Katrin Hakopian, som är ordförande i Armeniska riksförbundet i Sverige.
Under kriget 2020 erövrade Azerbajdzjan delar av Nagorno-Karabach, vilket gjorde att många armenier flydde. Enligt Katrin Hakopian väckte det den fruktan som funnits alltsedan folkmordet 1915 på armenier och andra kristna minoritetsgrupper i det dåvarande ottomanska riket.
– Den rädslan finns fortfarande. Då blev vi påminda om att det inte är slut, att sådana planer kan finnas fortfarande, säger hon.