Ingen lindring för präst som uttryckte kvinnoprästmotstånd

Överklagandenämnden kan inte skärpa ett domkapitels bedömning, bara mildra eller fastställa den. Foto: Johan Nilsson/TT

En präst som fått tre års prövotid har överklagat. Prästen hade sagt att det är emot Bibeln att kvinnor blir präster och argumenterar i överklagan för att det är en helt legitim åsikt. Överklagandenämnden ändrar inte domkapitlets beslut.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Överklagandenämnden kan inte skärpa ett domkapitels bedömning, bara mildra eller fastställa den. Foto: Johan Nilsson/TT

En präst som förra året fick tre års prövotid av domkapitlet, ville att Svenska kyrkans överklagandenämnd skulle upphäva beslutet.

Bakgrunden till domkapitlets beslut var dels att prästen låtit själavårdande samtal övergå till privat karaktär. Dels handlade det om att prästen i samtalet uttalat åsikter i strid med vigningslöften och Svenska kyrkans ordning. Prästen ska bland annat ha sagt att han anser att är att gå emot Bibeln att prästviga kvinnor.  

När prästen efter anmälan fick yttra sig till domkapitlet, sa han att han inte är emot präster som är kvinnor och bad om ursäkt för de olämpliga formuleringarna.

"Konkordieboken över kyrkoordningen"

I en överklagan till överklagandenämnden yrkar prästen på att nämnden ska erkänna att Konkordieboken står över kyrkoordningen, enligt kyrkoordningen själv. Konkordieboken är en luthersk bekännelseskrift från 1580 och den nämns i kyrkoordningens första kapitel som en bok som förklarar och kommenterar Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära.

Att Konkordieboken står över kyrkoordningen innebär, menar prästens ombud, att “kvinnoprästmotstånd och Missionsprovinsen till fullo är helt legitima delar av, eller företeelser, i Svenska kyrkan”. Ombudet anser därför att prästen inte har skadat en prästs anseende genom att tala positivt om dessa företeelser. 

Prästen vill också att överklagandenämnden ska förklara att kravet att präster och biskopar måste vara beredda att tjänstgöra med andra vigda oavsett deras kön “aldrig får ställas på präster, biskopar, blivande präster och blivande biskopar”. 

Delar domkapitlets bedömning

Prästen anser vidare att domkapitlet inte låtit honom ta del av allt bevismaterial i ärendet och därmed gjort fel. Ett påstående som domkapitlet tillbakavisar. 

Överklagandenämnden anser inte att det har framkommit några omständigheter som talar för att domkapitlet har brustit i handläggningen av ärendet. 

Nämndens bedömning är, likt domkapitlets, att prästen har brutit mot sina vigningslöften och i avsevärd mån har skadat det anseende en präst bör ha. Inget som prästen har anfört i sin överklagan har ändrat den bedömningen. Överklagandenämnden kan inte skärpa domkapitlets påföljd och ser ingen anledning till att mildra den. Nämnden har därför avslagit prästens överklagan. 

Fakta: Konkordieboken

Innehåller: 

  • De tre ekumeniska trosbekännelserna: apostoliska, nicenska och athanasianska  
  • Augsburgska bekännelsen
  • Augsburgska bekännelsens apologi
  • Schmalkaldiska artiklarna av Martin Luther
  • Om påvens makt och överhöghet
  • Martin Luthers lilla katekes
  • Martin Luthers stora katekes
  • Konkordieformeln

Nämns i första paragrafen, första kapitlet i kyrkoordningen: 

“Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära,
som gestaltas i gudstjänst och liv,
är grundad i Guds heliga ord, såsom det är givet i Gamla och Nya testamentets 
profetiska och apostoliska skrifter,
är sammanfattad i den apostoliska, den nicenska och den athanasianska trosbekännelsen samt i den oförändrade augsburgska bekännelsen av år 1530,
är bejakad och erkänd i Uppsala mötes beslut år 1593,
är förklarad och kommenterad i Konkordieboken
samt i andra av Svenska kyrkan bejakade dokument.”