Forskaren: Krävs ändringar i regelverket

KAE

Henrik Lindblad skulle vilja se bidrag som inte enbart används för bevarande utan också för att anpassa och modernisera kyrkor i enlighet med dagens behov. Foto: Anna Lindqvist och Marcus Gustafsson

Det krävs förändringar i regelverket för att inte kyrkan ska bli ett fastighetsverk. Det menar forskaren Henrik Lindblad. Men Svenska kyrkan fokuserar på en höjning av den kyrkoantikvariska ersättningen.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
KAE

Henrik Lindblad skulle vilja se bidrag som inte enbart används för bevarande utan också för att anpassa och modernisera kyrkor i enlighet med dagens behov. Foto: Anna Lindqvist och Marcus Gustafsson

Svenska kyrkan är tydlig: staten måste räkna upp den kyrkoantikvariska ersättningen (KAE) som sedan länge legat stilla på 460 miljoner kronor om året.

Men Henrik Lindblad, som disputerat på avhandlingen Kyrkliga kulturarv i en ny tid, tror att i längden kommer inte enbart mer pengar att räcka.

- Jag menar att dagens överenskommelse är föråldrad, säger han.

Skulle vilja se bidrag för modernisering

Redan idag finns det många kyrkor som knappt används, och Henrik Lindblad pekar på att det ödet troligen kommer att drabba fler och fler kyrkor.

- Problemet är att om kyrkan får mer i KAE samtidigt som behovet av kyrkor minskar så riskerar man att bli ett fastighetsverk som främst vårdar ett kulturarv, säger han.

Han skulle vilja se bidrag som inte enbart används för bevarande utan också för att anpassa och modernisera kyrkor i enlighet med dagens behov. Han tycker också att kyrkor kan säljas, kanske för att bli konsertlokaler eller samlingslokaler.

- Man får göra en avvägning av vilka kyrkor som man ska behålla. I dag så framstår det ju som att lagen säger att alla 3 000 skyddade kyrkor har samma värde, men så är det ju inte, säger han.

Har ett annat perspektiv

Markus Dahlberg, chef för enheten för kulturarvsstöd vid kyrkokansliet i Uppsala, har dock ett annat perspektiv. I år genomförs en så kallad kontrollstation då kyrkan och staten har en dialog kring hur det kyrkoantikvariska arbetet fungerar. Kyrkans nationella nivå bedriver ett intensivt informationsarbete för att politiker och tjänstemän ska inse att KAE måste höjas.

- Jag tycker att vi bemöts med intresse, man lyssnar engagerat och vi får initierade frågor. Jag tycker att de vi möter delar vår bild, säger han. 

Men politiker har även tidigare sagt sig vara positiva till en höjning, men de har inte skett. Varför skulle utfallet bli ett annat nu?

Markus Dahlberg

- I regeringsskrivelsen så håller man i huvudsak med om vår beskrivning. Och vi tycker också att man lyssnar på oss på finansdepartementet. Men det är förstås en process där de väger samman behov hos många parter. Det blir upp till bevis när budgeten kommer, säger han.

Till skillnad mot Henrik Lindblad så menar Markus Dahlberg att dagens regelverk ger utrymme för att möta förändrade behov. Hur stora anpassningar och ombyggnader som tillåts i en kyrka kan dock variera, ibland på ett godtyckligt sätt.

- Frågan handlar mer om hur lagen tillämpas. Vårt perspektiv är att det kan främja bevarande atts äga ja till förändring.