Kläderna som svenskarna vill bära när de begravs - skillnaden mellan män och kvinnor

Lotta Lundgren

"Jag vill gå till sista vilan i någon av mina vanliga arbetsoveraller", säger författaren Lotta Lundgren. Foto: Fonus och Adam Ihse/TT

Trädgårdsoverallen, ett plagg kopplat till ett minne eller partykläderna. Det är kläderna svenskarna helst begravs i, visar en ny undersökning.

När svenskarna fick frågan: Om du fick välja, vad skulle du vilja ha på dig när du begravs? blev svaret: 

  1. Mitt favoritplagg (32 procent)
  2. Något som jag förknippar med ett fint minne (21 procent)
  3. Ett festligt plagg (9 procent)
  4. En pyjamas (3 procent); helt naken (3 procent); något som jag ärvt eller fått av en närstående (3 procent)
  5. Helt nya kläder (2 procent)
  6. Mina bröllopskläder (1 procent)

Favoritplagget väljs av de flesta

De flesta önskar alltså att få ha på sig ett favoritplagg.

På fjärde plats är det en mer ledig klädsel som önskas så som pyjamas eller helt naken. Bland de som vill begravas helt nakna är det viss skillnad mellan könen. Fler män (5 procent) än kvinnor (1 procent) vill begravas utan kläder.

Sist, på en sjätte plats, (1 procent), önskar få ha sina bröllopskläder. 

- Det som blir intressant när man börjar kolla på det här med kläder är att det även kommer fram vilka tillhörigheter man önskas bli begraven med. Det kan vara fotografier på familjen eller smycken som man tyckt har varit viktigt. Det är som att det går tillbaka till hur det var för 10 000 år sedan när man fick med sig grejer i graven, säger Conny Sohlberg, begravningsentreprenör på Fonus.

Vad blir det då för kläder om man själv inte lämnar tydliga önskemål?

- Då blir det upp till de anhöriga. Då pratar vi väldigt mycket om vem personen var, vilka kläder personen trivdes i. Om man inte tycker att det spelar så stor roll så blir det ofta ett vardagsplagg eller en svepskjorta, säger han. 

Döden hanteras annorlunda idag

I ett pressmeddelande skriver Fonus att varannan person (52 procent) tycker att deras kläder och klädstil är viktiga för dem, var sjätte person (14 procent) vill vara med och bestämma vilka kläder de ska begravas i. Vad många inte tänker på är att detta behöver förmedlas till de anhöriga.

- Jag tror att man inte riktigt ha pratat om det. Men det är en fråga som kommer upp när vi sitter i möte med familjen. Vem var personen och vilka kläder tänker ni att personen ska ha? Där ser vi att det blir många frågetecken, säger Conny Sohlberg.

Han berättar att frågan berörs mindre nu för tiden jämfört med förr. Något som kan vara kopplat till hur döden hanteras idag.

- Förr i tiden dog folk hemma. Som familj bäddade man ner den avlidna i kistan och hjälpte till med att tvätta och klä på kläder. Det gör man inte idag, det har lämnats över till sjukvården och begravningsbyrån.

Lotta Lundgren delaktig i initiativet

Fonus har låtit göra Sifo-undersökningen för att väcka samtal om frågan och för att göra reklam för sin egen tjänst där man kan beskriva hur man vill ha sin egen begravning. Fonus har också knutit till sig författaren Lotta Lundgren. Hon säger att hon vill begravas i sina trädgårdskläder och som hon förknippar med liv och glädje.

- I grund och botten hoppas vi att man ska börja prata om att man ska våga vara sig själv, ända in i döden och sedan att man gärna skriver ner hur man tänker kring de här frågorna. För frågorna kommer att komma i mötet med begravningsentreprenören, säger Conny Sohlberg,

Fakta: Om undersökningen

Sifo-undersökningen genomfördes av Kantar Sweden på uppdrag av Fonus för att undersöka svenskarnas inställning till döden och begravning. 4 512 respondenter i åldrarna 18-79 år har svarat på undersökningen mellan den 25 januari och 6 februari 2024.

Taggar:

Begravning

Prenumerera på Nyhetsbrev

2 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Cathrine Josefsson
Jag vill ha sköna, älskade kläder på mig. Foton på min familj. Smycken inte så viktigt.
Peter Nilsson
En präst tar naturligtvis sin bästa kaftan.
8

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Skara stift
Visby stift
Stockholms stift
Skara stift
Strängnäs stift