Klockringning samlar det lokala engagemanget

I tisdags följdes klockringningen i Gamla kyrkan i Östersund av en manifestation, ledd av det nystartade nätverket Fem över tolv. Foto: Denny Calvo/ÖP

Klockorna i Gamla kyrkan i Östersund fortsätter att ringa varje tisdag klockan 12. Det har kommit att bli en samlingspunkt för det nystartade nätverket ”Fem över tolv”.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
I tisdags följdes klockringningen i Gamla kyrkan i Östersund av en manifestation, ledd av det nystartade nätverket Fem över tolv. Foto: Denny Calvo/ÖP

Efter att kyrkklockorna ringde för första gången i Östersund, som en protest mot avvisningarna till Afghanistan, samlades en grupp engagerade till möte. Det blev startpunkten för nätverket ”Fem över tolv”.

– Det finns flera olika nätverk i stan som träffats i olika konstellationer. När vi som församling sa att vi tänkte fortsätta ringa i klockorna ville de gärna knyta an till det och gick samman under namnet Fem över tolv. Det finns olika symbolik i namnet. Men en var klockringningen, att man fortsätter arbetet efter tolv när klockorna ringt, säger prästen Helen Lugner.

Nätverket Fem över tolv arbetar med att skapa opinion mot avvisningarna till Afghanistan. Bland annat genom att söka kontakt med politiker och skriva inlägg på sociala medier och insändare till tidningar.

– Regionen har dålig ekonomi men det behövs samtidigt folk till vården. När man ser framåt är prognosen ganska dålig med många äldre. Det är märkligt att uppmuntra arbetskraftsinvandring, som regeringen gör, och samtidigt utvisa människor som bott här under många år, säger Helen Lugner.

Svenska kyrkan i Östersund är inte en officiell del av Fem över tolv rörelsen, men tisdagarnas klockringning med efterföljande bön har blivit en samlingspunkt för de som lokalt är engagerade i arbetet mot avvisningarna. Varje vecka kommer ungefär 30 personer till Gamla kyrkan i Östersund berättar Helen Lugner.

– Klockringningen har samlat oss på ett väldigt naturligt sätt och fyller en funktion av stöd och inspiration, det blir mycket prat innan och efter på kyrktrappan. Bönen vi använder ger uttryck för det många känner. Oro, sorg och vrede, som vi vill vända till mod, handlingskraft och vilja att försöka påverka.

Hur har ni resonerat kring den politiska aspekten i frågan och kyrkans roll i det?

– För kyrkans del handlar det om medmänsklighet. Vi vill lyfta hur människor behandlas. Det måste vara rättssäkert. Naturligtvis är det laddat och klockringning ska användas med enorm försiktighet, men det här har pågått under så lång tid nu.

– Klockringningen är en sorts konsekvens av det engagemang vi i församlingen redan har. Dels driver vi ett boende tillsammans med kommunen för dem som går in under gymnasielagen, dels kommer vi i kontakt med många som känner en stor vanmakt, både ungdomarna och de som engagerat sig.

Hur länge kommer ni fortsätta att ringa i klockorna?

– Fram till nyår i alla fall och sedan får vi se. Men redan från början beslutade vi att det här skulle vara något långsiktigt.