Uppdaterad 6 maj om klockringningar i Jönköping
- Det är en drastiskt och stark signal med klockringningen, men någon gång måste man ta ställning och reagera. Jag har känt en stor frustration och upplevt och känt så mycket när jag hört alla berättelser och kommit nära, säger initiativtagaren Helen Lugner, präst i Östersunds församling.
Hon och flera kolleger i församlingen och grannförsamlingar är engagerade i flyktingfrågan och deltar i olika nätverk.
- Många gånger har vi fått förfrågningar om att delta i olika manifestationer och upprop. När frågan från pingstpastorn Christian Mölk sändes ut till många, kände jag att det var dags.
Med kort varsel arrangerades en bön med förlängd klockringning, fem minuter mot vanliga två, som en protest mot avvisningarna och som stöd för drabbade och engagerade.
- Vi har fått stor respons och även många som inte alls är kyrkliga har uttryck stor tacksamhet över vårt engagemang. Till nästa bön, nu på tisdag, tror vi att ännu fler kommer att sluta upp. Vi kommer att fortsätta med bönen och klockringningarna så länge som vi tycker att det behövs.
Traditionen att ringa fara å färde i kyrkklockor är gammal. På senare år har den åberopats vid ett antal tillfällen, bland annat har kyrkklockorna ringt i Jönköping, Borlänge och i Visby när ett nynazistiskt parti demonstrerade.