Årets konfirmandgrupp skulle egentligen ha konfirmerats redan den 5 april. Men anställda blev sjuka, och det traditionsenliga lägret helgen före konfirmationen måste ställas in. Och sedan kom coronapandemin.
I väntan på ett nytt datum för konfirmationsmässan i Västra Storsjöbygdens församling, Härnösands stift, hålls gemenskapen i konfirmandgruppen i gång digitalt. Och prästen Gabrielle Jacobsson och Hanna Sundbäck, konfirmandansvarig barn- och ungdomsledare, fick en idé inspirerad av applådrörelsen – ett internationellt initiativ där människor klockan åtta på kvällen går ut på sina balkonger och applåderar sjukvårdspersonal.
– Vissa inom vården vet vi uppskattar applåderna, andra gör det inte. Men jag tänkte att i stället för applåder så skulle vi kunna göra det kyrkan gör bäst, att be tillsammans, säger Hanna Sundbäck.
Resultatet blev en sorts ”kyrkans allmänna förbön” fast i coronatappning. Konfirmanderna får vara med och föreslå coronarelaterade förbönsämnen. Det kan även övriga i församlingen göra via Västra Storsjöbygdens församlingssida på Facebook.
Konfirmanden Sanna Jansson vill be för att så många som möjligt ska klara sig genom coronakrisen.
– Det känns viktigt att be för att stärka hoppet om att det kommer att bli bra. Och även att be för Länkarna och alla som har larmjobb i samhället, för att de fixar och donar så mycket de kan och verkligen gör allt i sin makt, säger hon.Här kommer svar även från konf Michelle Rothoff:
Michelle Rothoff, också konfirmand, tycker att förbönen känns viktig.
– Det är inte den bästa tiden vi lever i nu. Folk behöver hopp och veta att det finns support från andra människor, säger hon och tillägger:
– Det hade varit roligare att träffas i verkligheten, men det är bra att vi ändå kan ha konfaträff på något sätt. Och våra konfaledarna sköter det bra.
Exakt hur bönen ser ut förändras från gång till gång. Men ungefär så här kan det låta:
För alla som arbetar på hälsocentraler och sjukhus, för skol- och barnomsorgspersonal, för alla inom hemtjänst och på boenden.
För alla som städar och tvättar, som producerar skyddsutrustning och desinfektionsmedel, som sköter transporter och sophantering.
För alla som packar och levererar varor, för lantbrukare som förser oss med mat även när gränser stänger.
För alla som ger stöd, hopp, trygghet och glädje.
För alla som har omsorg om sig själva och sin omgivning och för alla som tar sitt ansvar för att låta hemmet får vara en trygg plats fri från kränkningar eller otrygghet.
För alla som lägger sin tid och kraft på att utbilda sig, forska och fördjupa sig inom medicin, teknik och liknande, vars kompetens kommer till nytta för hela samhällets bästa.
För alla ledare och chefer som skapar rimliga förutsättningar för personalen i samhällets olika områden att arbeta under dessa nya förutsättningar.
– Vi hoppas att detta kan växa och bli en rörelse. Från kyrkans håll känns det som en rimlig sak att göra, säger Hanna Sundbäck.
– Oavsett hur långt från varandra man är kan man vara med varje torsdag klockan 20. Tända ett ljus om man har ett ljus, och så har vi en bönegemenskap.