– Jag har inga konkreta förhoppningar. Det är inte därför att jag är pessimistisk, utan grundar sig på vad bland andra påve Franciskus har sagt: att inte ha för stora förväntningar, säger biskop Czeslaw som är ordförande i den Nordiska katolska biskopskonferensen.
– Tre dagar är mycket lite tid för ett sådant stort ämne.
Vad tror du att mötet kommer att leda till?
–Det har gjorts många saker för att upptäcka och förebygga övergrepp. Man vill samla upp och bygga vidare på det som redan blivit gjort, säger Czeslaw Kozon.
– Jag tror att mötet än en gång kommer att visa att kyrkan tar detta på allvar. Det som kan ge intryck under mötet är att offer för övergrepp kommer att berätta. Det kan vara något nytt.
Tre teman kommer att behandlas under dagarna: ansvar, ansvarsutkrävning och transparens. När Kyrkans Tidning intervjuade Marie Collins tidigare i år, krävde hon två saker av kyrkan: gemensamma riktlinjer med nolltolerans samt en tydlig ansvarsutkrävning för biskopar som tystar ner, blundar för eller på annat sätt brister i hanteringen när övergrepp blir kända.
Czeslaw Kozon lyfter fram det Hans Zollner, som är ordförande i Centre for the Protection of Minors vid universitetet Gregoriana och medlem i den påvliga kommissionen för barnskyddsfrågor, har sagt i en intervju med den katolska tidskriften Crux: att det inte finns någon universallösning, riktlinjer som passar alla länder.
Zollner, som också är med i planeringen av mötet, säger också att han hoppas att arbetsgrupper ska tillsättas som ska vara ett stöd för den handfull länder – ”sex eller sju” - som i dag saknar sådana regionala riktlinjer.
– Missbruk ska förhindras, men metoderna är olika i olika länder, säger Czeslaw Kozon.
Om det kommer att tas fram generella regler när det gäller ansvarsutkrävning kan han inte säga i dagsläget. Däremot kommer frågan ”inte ignoreras”, enligt Kozon.
– Det har hänt saker i takt med avslöjandena om övergrepp, att biskopar har fått ta ansvar. Det har handlat om individuella bedömningar, men kan komma mera generellt. Men det kommer också i framtiden att bedömas individuellt.
Är det något du tar med dig från de nordiska länderna till mötet?
– Inte något särskilt. Men även små länder som våra drabbas på samma sätt som stora länder. Det som avslöjades i USA påverkar kyrkan som helhet, och också vi i Skandinavien får frågor om hur det kan vara så. Övergrepp påverkar många katoliker, säger han.