– Vi tar mat från en plats och kör den till stan utan att få någon gödsel tillbaka. Det som blir över går i stället in i reningsverket och landar i den redan övergödda Östersjön, säger Anders Ölund.
Vid granngården i Ale produceras ekologiskt nötkött och mjölk. Där hämtar Anders kogödsel med skottkärran.
– Köttfrågan är inte svartvit, de öppna beteslandskap vi har kvar i Sverige binder stora mängder kol jämfört med mark som plöjs årligen, säger Anders Ölund.
För att öka kväve- och mullhalten i landen vid gården i Ale grävs det mesta av restprodukterna från odlingen ner igen. Anders Ölund visar en plätt där det i fjol lades ner en ordentlig laddning kogödsel. Nu trängs gigantiska kålhuvuden, redo att skördas.
Odlingen är en sak han lyfter för att minska utsläppen, solenergi en annan. Solcellerna på uthuset producerar cirka 4 000 kilowattimmar el varje år, samtidigt som solfångarna bidrar med varmvatten för uppvärmning av bostaden.
Runt det röda trähuset ligger odlingslanden tätt. Broccoli, kål av olika slag, bondbönor och pumpor. Många sorters potatis, och 20 tomatsorter.
– Många är nog rädda för att odla, man tycker att det är svårt och komplicerat. Det viktiga är att prova sig fram. Varför ska vi importera lök när den växer fint här, säger Anders Ölund.
Han lyfter också vikten av att sprida kunskap för att vi som samhälle ska kunna vända den dystra utvecklingen i klimatfrågan.