Även om dessa syföreningar är livaktiga så är det svårt att rekrytera yngre. Men medlemmarna verkar inte så orolig inför framtiden. I pastoratet finns liknande gemenskapssatsningar med andra namn.
- Det är kanske inte är så att syföreningar lever i evighet, men det finns ju andra sätt att träffas på, säger Monica Jacobsson.
Syföreningsdagarna har fokus på mission och bistånd, det som syföreningar alltid har förknippats med. På plats finns Magdalena Vogt från Act Svenska kyrkan som berättar om situationen i Myanmar.
Syföreningarna har inte alltid värderats
Birgit Kullingsjö är ordförande i det internationella rådet i Skara stift. Hon menar att det är svårt att överskatta hur mycket syföreningarna har betytt för Svenska kyrkans internationella engagemang.
- Syföreningarna har traditionellt varit de starka bärarna av det internationella arbetet, säger hon.
Är syföreningarna fortfarande en viktig kraft?
- Ja, vi möter många aktiva föreningar. Det märks ju inte minst på att vi fyller tre dagar på Flämslätt, säger hon.
Syföreningsdagarna i stiftet har anor från 1930-talet, då de som deltog i syföreningar började att samlas till årliga träffar. Men under lång tid hade inte syföreningarna så hög status.
- I stiftsstyrelser och i kyrkopolitiska sammanhang har man inte alltid tyckt att detta varit en viktig grupp att satsa på. Man har räknat med att de ska finnas där och ställa upp, samla in pengar till församlingshem, diakonin och internationellt engagemang, men det har varit tyst om dem, säger Märta Bodin, som är tidigare ordförande i det internationella rådet.
Urban Jorméus, som är internationell sekreterare i Skara stift, menar dock att det finns många skäl att satsa på syföreningar och liknande verksamhet.
- Syföreningarna har varit väldigt viktiga, inte bara för att man samlat in mycket pengar. Det är ofta de som är med i syföreningarna som varit drivande för det internationella engagemanget i församlingarna, säger han.