Vilka yrkesgrupper behöver kunna det här?
– Alla! Man kan inte säga att det bara är pedagogernas ansvar. Alla som jobbar i kyrkan måste ha med barn och ungdomar att göra, inte minst präster och musiker.
Sofia Stensby har mött många vuxna i kyrkan som säger ”men jag kan ju inget om Minecraft eller Pokemon!”.
– Då säger jag att det behöver du inte. Du behöver bara vara expert på kyrkan. Prata med barnen och låt dem visa och lära dig – det är relationsbyggande de luxe. Sen finns det jättemycket på Youtube och andra att fråga.
Så gjorde hon när hon var församlingspedagog i Härlanda församling. Under pandemin startade hon en Minecraftgrupp för 7–12-åringar – utan att själv kunna spela. Två kvällar i veckan möttes hon och barnen i en egen Minecraftvärld på en egen server.
– Det var som en junior- eller miniorgrupp, fast virtuell, säger hon.
Kyrkmodell i Minecraft
Inne i spelet fanns en skalenlig modell av Härlanda kyrka, som var en säker plats i spelet. Barnen byggde sina egna hus runt om kyrkan. För den som ville fanns alltid ett ”Veckans uppdrag” att göra, kopplat till kyrkoårets texter. Hon ordnade också några fysiska LAN för gruppen, med övernattning.
Den stora vinsten var gemenskapen i gruppen.
– Det räddade faktiskt bokstavligen livet på ett barn, enligt vittnesmål. Barnet fick ett sammanhang och kunde rehabiliteras tillbaka till det vanliga livet.
Har man svårt att få till en regelbunden aktivitet i veckorna eller en egen värld så kan man göra som i Stenungsunds pastorat. Där ordnar man Minecraft-LAN för yngre barn på helger eller lov, som utgår från fasta världar i så kallat kreativt spelläge.
Promenera med Pokemon
Ett annat tips från Stenungsund är att ordna Pokemonpromenader, där barn och ledare träffas och går Pokemon Go-rundor tillsammans.
Sofia Stensby har också utformat en hel Harry Potter-mässa tillsammans med konfirmanderna. Det blev en mässa med svävande ljus, dramatiseringar och en dialogpredikan mellan prästen och Dumbledore.
– Kyrkan var helt fullpackad med människor, inte bara anhöriga utan hela barnfamiljer som tidigare aldrig satt sin fot i kyrkan. Det gav ungdomarna känslan av att deras intressen får plats i kyrkorummet.
Ha örat mot marken
Men det måste inte vara stora projekt eller en välplanerad mässa, påpekar hon. Det kan räcka med att tänka till ibland – låta postludiet inspireras av vinnarbidraget i Mello eller använda filmmusik i stället för klassisk musik.
– Ha örat mot marken, med de unga. Så att de också får en plats i kyrkan och inte bara ska lyssna på det andra tycker är livstolkande.