Kyrkan blir konsertlokal under Way out west

Annedalskyrkan ligger ett stenkast från Way out wests festivalområde. Under varje av festivalens tre kvällar ordnas där konsert. Foto: Andreas Ygge

Annedalskyrkan i Göteborg är en del av Stay out west, musikfestivalen Way out wests kvällsprogram. "Det är fint att kyrkan får vara med på ett hörn och kanske bidra med lite eftertanke mot kvällens slut", säger Ludvig Lindelöf, präst i Annedals församling. 

Den 8-10 augusti pågår den 13:e upplagan av musikfestivalen Way out west i Göteborg. Över 50 000 besökare förväntas under de tre dagarna att inta Slottskogen. Ett stenkast från festivalområdet tornar Annedalskyrkan upp sig.

Annedalskyrkan tillhör Göteborgs domkyrkopastorat och är, efter några års uppehåll, i år återigen en del av Stay out west - konserter som fortsätter runt om i stan när festivalområdet stängt på kvällarna.

– Direkt efter att festivalområdet stänger i Slottsskogen, så går man bara över gatan och får en fin avrundning på kvällen, säger Ludvig Lindelöf, präst i Annedals församling.

Arrangören bokar passande artister

Han beskriver Way out west som en snäll och välordnad festival som lockar folk i alla åldrar.

– Om man utifrån tänker musikfestival, så är det inte som på 90-talet med fulla människor som röjde runt i lera. Det här är folkfest i ordets bästa bemärkelse. Då är det fint att kyrkan får vara med på ett hörn av det och kanske bidra med lite eftertanke mot kvällens slut.

Ludvig Lindelöf

På torsdagen spelade den svenska singer-songwritern El perro del mar i Annedalskyrkan. På fredag spelar Markus Krunegård och på lördag spelar Funeral folk - ett samarbete mellan Maria W Horn och Sara Parkman.

– Arrangören Luger är väldigt duktig på att anpassa rätt musik till rätt lokal. Vi är trygga med att de bokar bra saker som passar in i kyrkans rum, säger Ludvig Lindelöf.  

Dopföräldrar hittade till kyrkan genom festivalen

Församlingen har tidigare testat att ha ett tält inne på Way out wests festivalområde. Så blir det inte i år. Att upplåta kyrkan till konserter tycker Ludvig Lindelöf fungerar bättre.

– Det här är mer ett långsamt samarbete mellan kyrkan och kulturen. Stay out west ska inte vara höjdpunkten, utan kan leda till andra bokningar och samarbeten.  

– Det handlar om att skapa en god atmosfär och känsla för kyrkan. Jag har döpt barn vars föräldrar hade gått på Stay out west och fått en relation till kyrkan därför. Det är ett unikt rum som kan ge en stark upplevelse. 

Singer-songwritern El perro del mar var först ut vid årets Stay out west i Annedalskyrkan. Foto: Andreas Ygge

Fakta: Way out west

  • Musikfestival i Göteborg som arrangeras varje sommar sedan 2007. 
  • Genom åren har festivalen gästats av världsartister som Kanye West, Price och Patti Smith. 
  • Svenska stjärnor som Håkan Hellström, First aid kit och Veronica Maggio har spelat på festivalen fler gånger. 
  • Festivalen har bland annat fått kritik för att maten på festivalområdet sedan 2012 är helt vegetarisk. 
  • 2024 genomförs festivalen 8-10 augusti. Artister är bland andra Pulp, PJ Harvey och Sarah Klang. 
     

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.