Så satsar kyrkan för att nå fler unga vuxna

Svenska kyrkan vill nå fler i åldern 16-30 år, vilket är en grupp som har svag relation till kyrkan. Arkivbild. Foto Mikael M Johansson. 

Unga vuxna i dag har mindre kunskap om och förtroende för Svenska kyrkan än tidigare generationer. Därför pågår nu arbetet med att ta fram ett kommunikationskoncept för åldersgruppen 16-30 år.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Svenska kyrkan vill nå fler i åldern 16-30 år, vilket är en grupp som har svag relation till kyrkan. Arkivbild. Foto Mikael M Johansson. 

Sedan förra året pågår kommunikationssatsningen En närvarande och synlig kyrka på nationell nivå. Syftet är att nå människor med svag relation till kyrkan. Som en del i detta ska ett särskilt fokus i år läggas på gruppen unga vuxna. Under kyrkans digitala kommunikationsdagar Digikom förra veckan presenterades en analys av den gruppens inställning till kyrkan som ska ligga till grund för den kommande satsningen.

Kyrka viktig – men inte för mig

Något som återkommit i analysen är att de unga vuxna ser på Svenska kyrkan som en plats som främst är till för ”de kristna” vilket är en grupp de själva inte identifierar sig med.

Samtidigt finns det bland de unga ett ökat intresse för andlighet och för mental hälsa. De tycker att Svenska kyrkan fyller en viktig funktion som en plats för gemenskap och existentiella frågor, men ser inte att deras egen tro utgör en tillräcklig grund för delaktighet i en församling.   

– Tillsammans har vi här en intrikat uppgift i att höja kunskapen och känslan av relevans i den här gruppen, sa Magdalena Widmark, analysansvarig på Svenska kyrkan under kommunikationsdagarna. 

Digitalt stöd för psykisk hälsa

Under våren ska ett långsiktigt kommunikativt koncept tas fram för gruppen 16-30 år. Intresset för mental hälsa fångas upp genom att ett digitalt stöd på temat existentiell hälsa utvecklas. 

Senare under året kommer en kampanj lanseras som även församlingar, pastorat och stift kan använda i sina kanaler. Men hur innehållet i den kommer se ut är inte klart eftersom arbetet med den inte startat än, meddelar Svenska kyrkans presstjänst.